Нардеп пропонує здійснити три дієві кроки, спрямовані на поліпшення соціального захисту пенсіонерів

643

 

Держава терміново повинна вжити заходів, спрямованих на соціальний захист найбільш вразливих верств населення – пенсіонерів. Про це під час брифінгу у Верховній Раді України заявив народний депутат, член групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

Парламентар нагадав, що на сьогодні 77% українських пенсіонерів, близько 8,6 млн осіб живуть за порогом бідності та економлять на товарах першої необхідності – продуктах та медикаментах.

«Ці люди, можна сказати, виживають. Але це саме ті люди, які створили для нас сьогодення, які свого часу важко працювали, розбудовували країну. Сьогодні вони вимушені виживати, їм ледве вистачає коштів на продукти харчування», – зазначив Сергій Лабазюк.

За останній рік ціни на комунальні послуги, продукти харчування та товари першої необхідності суттєво зросли, наголошує політик. Водночас уряд продовжує закладати в бюджет прожитковий мінімум та мінімальну пенсію на рівні минулого року – 1 тис. 769 грн, що є абсолютно недостатнім.

За словами нардепа, така ганебна ситуація склалася через те, що в 2014-2018 роках була зупинена індексація мінімальної пенсії і заробітної плати. Це призвело до розриву між реальними цінами й витратами та доходами. Тому Сергій Лабазюк разом з колегами з партії «ЗА МАЙБУТНЄ» пропонує негайно здійснити три дієві кроки для поліпшення пенсійного забезпечення громадян:

1.Переглянути домовленості з МВФ, якими заборонено збільшувати пенсії. Нові домовленості має ратифікувати парламент.

2.Удвічі – з 1 тис. 769 грн до 3 тис. 540 грн – збільшити рівень прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб і відповідно мінімальну пенсію. Середня пенсія при цьому зросте щонайменше до 5 тис. 500 грн на місяць.

3.Переглянути проведене у 2017 році «осучаснення пенсій». Скасувати обов’язкове підвищення пенсійного віку та індексувати додаткові страхові стажі.

«Звичайно, для цього потрібні великі кошти. Звідки їх узяти? Чинна влада протягом півтора року говорить про 100 млрд грн на рік, які крадуться на митниці. Про 50 мільярдів корупційної складової в державі. Про 200 мільярдів гривень, які є в тіні, з яких не сплачуються податки. Отож, кошти є. Потрібно виявити політичну волю і встановити соціальну справедливість щодо тих, перед ким ми заборгували – нашими батьками», – сказав Сергій Лабазюк.

Раніше Сергій Лабазюк наголошував на тому, що підвищення пенсійного віку в Україні повинно бути добровільним, а не на догоду МВФ.

" " " "