Сергій Лабазюк: Перерозподіл субвенцій на зарплати вчителям – основа розвитку професійної освіти молоді

585

 

В умовах економічної, тарифної кризи, провалу вакцинації та інших соціально-економічних проблем належної уваги не приділяється надважливому питанню, яке стосується майбутнього України – освіти підростаючого покоління.

Тему виділення освітніх субвенцій з державного бюджету на міжшкільні ресурсні центри підняв народний депутат України від партії “ЗА МАЙБУТНЄ” Сергій Лабазюк під час брифінгу у Верховній Раді.

З його слів, перехід загальноосвітніх закладів на дистанційне навчання – тимчасова міра на період пандемії. Тому планувати розподіл державних коштів на школи потрібно вже зараз.

Після ухвалення Міністерством освіти і науки Положення «Про міжшкільний ресурсний центр» заклади освіти отримали нові можливості для розбудови сучасної інфраструктури шкіл. Мова йде про створення стаціонарних та пересувних лабораторій, виробничих майстерень, басейнів, спортивних майданчиків на базі міжшкільних центрів. Такий підхід дає можливості забезпечити кращі умови одразу для великої кількості учнів.

“Спілкуючись зі своїми виборцями на окрузі, я неодноразово зіштовхувався з проблемою браку ресурсів, обладнання, лабораторій, де учні могли би застосовувати набуті теоретичні знання на практиці. Ці проблеми переслідують освітні заклади майже в кожному регіоні України, не тільки на Хмельниччині”, – зауважив політик.

Станом на сьогодні в Україні налічується біля 220 подібних центрів, головна мета яких – зробити сучасною технологічну освіту школярів, допомогти реалізувати підприємницький і творчий потенціал підлітків, розширити їх професійний спектр і як результат – стимулювати розвиток громади.

Державне фінансування центрів особливо гостро стоїть в сільській місцевості, адже в таких комбінатах навчаються діти, позбавлені відповідного ресурсу в своїх населених пунктах. Проте виникає проблема – законом про освіту не передбачені освітні субвенції на оплату праці вчителів таких міжшкільних ресурсних центрів.

“Якщо не вирішити це питання негайно, учні втратять можливість відвідувати дошкільні центри, адже навчати їх буде нікому. Задля усунення такої соціальної несправедливості разом з колегами нашої політичної сили «ЗА МАЙБУТНЄ» об’єдналися з представниками інших депутатських фракцій і зареєстрували в Раді Проект закону про внесення змін до статті 103-2 Бюджетного кодексу України щодо фінансування міжшкільних ресурсних центрів”, – заявив Сергій Лабазюк.

Народний депутат пропонує узгодити положення Бюджетного кодексу з законом України «Про повну загальну середню освіту» та усунути прогалини щодо спрямування коштів освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників міжшкільних ресурсних центрів.

" " " "