Сергій Лабазюк пояснив, як закон про «інвестиційних нянь» вдарить по українським підприємствам

751


В перший робочий день пленарного тижня Верховна Рада України розблокувала підписання внесеного президентом України Володимиром Зеленським закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (так званий законопроект про «інвестиційних нянь»).
Народний депутат України від фракції «За Майбутнє» Сергій Лабазюк пояснив, які економічні наслідки матиме ухвалений владою документ. Закон заганяє українських виробників у дискримінаційний кут та завдає економічного удару. Ба більше, в умовах кризи українців змушують із власних податків платити за розбудову іноземного бізнесу, пояснює політик.
Згідно закону про «інвестнянь», іноземець-інвестор після відкриття підприємства в України отримає цілий пакет пільг на 15 років. А саме:
звільнення від податків та державного мита на обладнання;
знижки на оренду землі;
інші преференції.
Фактично держава компенсує інвестору третину витрат. У той час, як українських виробників ніхто від податків не звільняє.
«Підприємці змушені самотужки шукати кошти на модернізацію технологічного процесу. Це призводить до зниження конкурентоспроможності. Ще в грудні я подавав поправки до проєкту та наполягав на тому, аби українські промисловці мали рівні умови праці з іноземними інвесторами. На жаль, більшість моїх пропозицій відхилили», – говорить Лабазюк.
Як альтернативу, народний депутат пропонував наступну ініціативу – якщо інвестор бажає отримати підтримку від нашої держави, він повинен увійти в індустріальний парк, яких в Україні понад 40. Тільки тоді він має можливість претендувати на пільгове підключення комунікацій, під’їзних шляхів та іншого.

" " " "