Сергій Лабазюк запропонував механізм зниження ціни за транспортування газу українцям

692

Різке підвищення тарифів та енергетична криза – не єдиний головний біль українців. На сьогодні споживачі побутового газу змушені сплачувати за його транспортування та розподіл, незалежно від обсягів споживання.

Якщо раніше держава за допомогою субсидій і пільг фінансово підтримувала незахищені верстви населення, то на 2021 рік Кабінет міністрів України скоротив цю частину видатків Державного бюджету. Тому на тлі складних соціально-економічних умов громадяни потребують від держави конкретних заходів щодо вирішення тарифної кризи, адже сплачувати непідйомні платіжки вони більше не можуть.

Тому депутатська фракція «За Майбутнє» зареєструвала у Верховній Раді проект закону №5004 про внесення змін до статті 32 закону України «Про ринок природного газу» з пропозиціями щодо зниження ціни у платіжках на транспортування газу. Про це під час брифінгу у Верховній Раді повідомив народний депутат Сергій Лабазюк.

«Якщо людина зовсім не користувалась газом, змушена платити за його доставку. Так точно не має бути! Особливо враховуючи стрімке зменшення реальних доходів громадян на тлі світової пандемії. Тільки за минулий рік ціна на розподіл та транспортування газу для побутового споживача зростала тричі. Масові акції протестів, які не вщухають ще з січня місяця по всій території нашої країни – це різка відповідь людей на підвищення тарифів та свідчення того, що потрібні рішучі дії», – заявив політик.

Зі слів Лабазюка, пропонується розраховувати тарифи на послуги з транспортування і розподілу тільки після фактичного споживання газу, не враховуючи показники об’єму попереднього року.

Кабінет Міністрів України та Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг, повинні розробити механізм зменшення тарифу або надання компенсацій споживачам, які за власні кошти провели до своїх домівок газогони, пояснює депутат.

«Прийняття цього законопроекту сприятиме реалізації державної політики у сфері соціального захисту найбільш вразливих верств населення та встановленню соціально обґрунтованого рівня тарифів на оплату послуг з доставки газу. Сподіваюсь, що колеги з інших депутатських фракцій підтримають у сесійному залі нашу ініціативу щодо подолання тарифної кризи», – підсумував народний депутат

" " " "