Шепетівчани відстояли свій музей Островського – тимчасово

Літературно-меморіальний музей Миколи Островського у Шепетівці користувачі соцмереж поставили на третє місце серед сучасних монументальних творів людства – після музею у Гданську та Королівського музею в Онтаріо.

1543

На диспуті, що днями відбувся у приміщенні музею, прибічники перейменування та перепрофілювання цього закладу схрестили списи  із тими, хто вважає, що музей треба зберегти в його теперішньому вигляді і з теперішнім іменем. До якого висновку дійшли учасники дискусії, розповідає місцевий медіа-ресурс “День з днем”.

Звісно, якби не закон про декомунізацію, то, найвірогідніше, ніхто би музею Островського не чіпав. Хоча він щороку обходиться обласному бюджету в чималу “копієчку”. Свого часу Шепетівська міськрада відмовилася брати цей культурний об’єкт на свій баланс через його високу затратність, а обласна була змушена взяти, бо не прирікати ж таку культурну пам’ятку на руйнацію та забуття.

На утримання музею у Шепетівці обласна казна передбачила в річному бюджеті майже 3 мільйони гривень, а цьгоріч ще й додали 250 тисяч на ремонт теплотраси. Попри такі немалі видатки, область і надалі фінансуватиме музей, каже депутат облради Віталій Олуйко. Адже то – культурна спадщина, яку треба оберігати.

Читайте також: Кам’янецький музей отримав викрадені прикраси 

Колотнечу навколо музейного імені спричинило ім’я Миколи Островського. За рекомендацією Інституту національної пам’яті, культурні об’єкти, що містять прізвище Островський, потрапили в список, які підлягають перейменуванню. Хоча більшість шепетівчан не розуміють, чим їхній земляк так завинив перед сучасною українською владою, що аж треба викорінити звідусіль його ім’я. Тим, що жив під час тієї буремної епохи та свято вірив у справедливість  суспільних ідеалів? То не він один був такий. І вже точно не з його вини згодом настали темні тридцяті роки та довга епоха сталінських репресій.

Радянська влада  перетворила його на ідола, плакатного героя. Однак ніхто не може заперечити велич духу людини, що прикутою до ліжка та абсолютно безпорадною продовжувала активне життя.

Саме на цьому наголошували захисники музею. Та й сама велична споруда у центрі Шепетівки не має рівних. Тепер такого не побудують, зауважив автор музейного комплексу художник-монументаліст Анатолій Гайдамака. Він – також за те, щоб  залишити музею ім’я письменника. Однак є лист з Мінюсту, яким вимагають перейменування відповідно до закону.

Зрештою, після запеклої дискусії, учасникам зібрання вдалося досягти спільного знаменника: вирішили відправити листа до Інституту національної пам’яті з прохання вилучити ім’я Островського зі списку, який підлягає декомунізації.

" " " "