Тариф на електроенергію та газ з 1 квітня можуть вирости у кілька разів

В березні закінчуються спеціальні обов'язки, покладені на постачальників електроенергії

1721

Вже з 1 квітня тариф на електроенергію може вирости у кілька разів. При цьому може зрости, щоправда не так відчутно, і тариф на газ. Про це повідомив в ефірі телеканалу “Прямий” директор “Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Термін дії спеціальних обов’язків, за якими нині постачається електроенергія для побутових споживачів, стікає 31 березня. Після того, цілком логічно, постачальники електроенергії, можуть, і цілком матимуть право, виставити споживачеві ринкову ціну на електроенергію, каже економіст.

За підрахунками спеціалістів, ринкова вартість однієї кіловат*години нині перевищує 3 гривні. От саме такий тариф на електроенергію і можуть нам виставити вже через місяць.

1 квітня також закінчується і термін дії фіксованого тарифу на газ, встановленого Кабміном. Тобто, його також віддадуть на владу ринку. Щоправда, є надія, що з настанням тепла попит на газ у Європі буде знижуватись, і його вартість на європейських хабах також буде менша.

А от що стосується електроенергії, то її вартість не настільки залежна від пори року. І тому  вона може виявитись українцям не по кишені навіть влітку.

“Давайте будемо відверті, якщо зараз не буде запропоновано якихось досить серйозних заходів з приводу подовження покладання спецобов’язків, в першу чергу, на ринку електричної енергії, ми з вами побачимо дуже стрімке зростання тарифів на неї, і це безперечно вдарить і по величині наших платіжок, і по наших доходах”, – підсумував Олег Пендзин.

" " " "