Верховна Рада звільнила одинадцятикласників від ДПА

ЗНО складатимуть лише ті випускники, які планують вступати до закладів вищої освіти

1464

У Верховній Раді підтримали пропозицію Президента про цьогорічне  звільнення випускників від проходження державної підсумкової атестації. Тепер випускники можуть обирати спосіб оцінювання своїх результатів навчання – шляхом річного оцінювання у школі чи за підсумками ДПА у формі ЗНО.

Напередодні такий законопроєкт вніс у парламент Володимир Зеленський, пояснюючи це тим, що скасування обов’язкового проходження ДПА пов’язане з пандемією COVID-19. У тексті документу вказано, що випускники мають право пройти ДПА, в тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням.

Раніше у Міністерстві освіти та науки підтримали цю пропозицію: до кінця червня випускники отримають атестати й додатки до них, у яких навпроти графи ДПА стоятиме помітка «звільнено». Це пояснюють тим, що на проходження ЗНО у 2020 році зареєструвалися 380 тисяч випускників, але 25 – 35% не будуть після цього вступати до закладів вищої освіти.

Саме тому Президент запропонував, щоб державна підсумкова атестація була проведена не у формі ЗНО, а у формі річного оцінювання роботи школярів. За такі зміни проголосували 356 парламентарів.

" " " "