Як правильно розпоряджатися грошима під час війни

468

Війна Путіна в Україні залишила багатьох людей наодинці з фінансовими проблемами. Хтось втратив усе – їхні будинки зруйновані, а майно знищено, хтось поїхав зі свого міста з останньою сотнею доларів у кишені, а хтось застряг за кордоном і не розуміє, як прожити на ті мізерні заощадження, які їм доступні.

Але є люди, у яких збереглася якась подушка безпеки. Дати 100% правильну пораду – забирати всі свої гроші з собою під час евакуації чи сховати частину до кращих часів, не зможе ніхто. Адже за будь-якого розвитку подій є ризики.
Наразі влада закликає бізнес та населення максимально використовувати безготівкові платежі і цим зараз потрібно користуватися. З іншого боку, у разі збоїв у розрахунках на допомогу прийде готівка.
Тобто у цій ситуації обидва види розрахунків мають свої плюси та мінуси. Якщо ви вибралися в безпечний регіон – то користуйтеся безготівкою, залишивши готівку на крайній випадок.
Офіційно придбати валюту в Україні зараз не можна. Тому сказати, яким буде курс після закінчення війни, ніхто не може. Хтось говорить про можливу девальвацію мало не в 3-4 рази, а хтось менш песимістичний і сподівається на допомогу Заходу, зокрема й фінансову.
Найближчим часом у світі подорожчає їжа. Найімовірніше, через війну в Україні наші аграрії зберуть поганий урожай.
У такій ситуації розумно робити запаси продуктів, особливо тривалого зберігання. Але тут є нюанс.
Придбання їжі про запас сьогодні можна вважати розумним кроком, але тотальне скуповування продуктів теж недоцільне в період війни. Запаси можуть бути знищені, розграбовані, або може виникнути потреба покинути свій будинок, а багато з собою забрати не вийде.
За словами експерта, в Україні після війни вигідним буде придбання нерухомості, як і у випадку з технікою – ті, хто поїхав, намагатимуться позбутися квадратних метрів за заниженими цінами.
Для безпечного вивезення своїх коштів експерт радить використовувати криптовалюти. Вони можуть стати аналогами традиційних валют.
А традиційні банки після війни страждатимуть – причому торкнеться це і європейських фінустанов, і вітчизняних.
Нові кредити в Європі будуть видавати з небажанням, а через високі ціни на енергоресурси, інфляційний тиск і перебої в роботі можна чекати зростання заборгованості по боргах як з боку населення, так і з боку бізнесу. В Україні банківський сектор відновлюватиметься довго.

" " " "