Жителям Хмельниччини скоротили розмір субсидій: чиновники пояснили, чому так сталося

Субсидію в лютому зменшили через те, що в січні була переплата

1564

У Мінсоцполітики пояснили, чому субсидія на житлово-комунальні послуги за лютий вийшла значно меншою за січневу. Кажуть, у січні українцям переплатили по субсидіях.

Відповідно до даних Мінсоцполітики, нині в Україні одержують допомогу на оплату житлово-комунальних послуг близько 3 мільйонів домогосподарств. При цьому розмір субсидії може коливатись у різні місяці: взимку він вищий, а влітку нижчий, а в декого у теплу пору року субсидії зовсім немає. Тут усе логічно, адже найзатратніша комунальна послуга – це тепло, а влітку опалювати приміщення не потрібно.

Однак і взимку субсидії, одержані громадянами, мають різну величину.

Так, середній розмір допомоги на одну сім’ю, зокрема, становив:

  • у грудні 2020 – 1731 гривню;
  • в січні 2021 – 2231;
  • в лютому 2021 – 1483.

Таке відчутне скорочення лютневої субсидії порівняно із січневою пояснюється дуже просто. Справа в тому, що субсидії за січень лічили ще з розрахунку, що буде ринкова ціна на газ. Тобто виходили із вартості газу по 8,5-9 гривень за кубометр. Відповідно й державна компенсація за спожитий ресурс була вища.

Читайте також: В травні побутових споживачів переведуть на річний тариф на газ, але це може бути невигідно

Однак згодом Кабмін “заднім числом” зменшив січневий тариф до фіксованого 6,99. Тому із субсидії за лютий було вирахувано січневу переплату.

" " " "