В Новоушицькому центрі ПМСД діляться здобутками. Підсумки тижня .

564

Фінансове вливання оздоровило вітчизняну медицину, однак, до повного одужання ще далеко. Цього тижня ми розповідали, як живеться сімейним лікарям Новоушицької громади за рік після реформи. Нагадаємо, їхня первинка першою в області уклала угоду із Національною службою здоров’я і відчула, як гроші пішли за пацієнтом. Завдяки цьому там змогли впровадити електронні рецепт і чергу, оновити медичне обладнання, відремонтувати кабінети. Тепер чекають на відкриття новозбудованої амбулаторії. Проте, проблеми все ж є. Найбільший головний біль ПМСД – утримання мережі ФАПів.  Їх в громаді 45-ть. Тож це – задоволення не з дешевих. Натомість, міська первинка немає додаткового фінансового навантаження, звідси і суттєва різниця у лікарських зарплатах. А ще такий підхід є причиною скорочення фельдшерських пунктів.

Вони першими в області реформувалися і першими відчули ефект фінансових вливань. В Новоушицькому центрі ПМСД за рік після укладання угоди з Національною службою здоров’я діляться здобутками. За цей час тут встигли впровадили електронні рецепт і чергу пацієнтів. Облаштували пандус і оновили обладнання.

Сімейні лікарі кажуть, після реформування, обстеження пацієнтів стало якіснішим.

Та головне, що зміни на краще відчули і пацієнти Новоушицького ПМСД.

А ще жителі громади не уявляють життя в селі без ФАПу.

Новоушицький центр ПМСД утримує 45 ФАПів. За час медичної реформи тут не закрили жодного закладу. Це – і здобутки, і проблема водночас.

Не гуманно, але дорого. В сільській первинці бідкаються, при однаковому фінансуванні міські центри ПМСД не мають фельдшерських пунктів. Тож, лікарі там мають більші зарплати і більше грошей на розвиток галузі. Тим часом обласні чиновники вважають, медична реформа не бачить ФАПів, тому заклади і закривають.

Вирівняти зарплати і зберегти ФАПи на думку сімейних лікарів допоможе диференційований підхід до фінансування. Свої пропозиції під час круглого столу очільники ПМСД озвучили напряму скайп-зв’язком фахівцям Національної служби здоров’я.  От тільки, конструктивного діалогу, на жаль, не вийшло. ПМСД бідкалися, а в НСЗУ – розводили руками.

Експерти з розвитку місцевого самоврядування вважають, що подібна позиція гальмує розвиток галузі.

От і виходить, що «закрити не можливо зберегти»! Так, однією фразою можна окреслити нинішню ситуацію із фельшерсько-акушерськими пунктами не лишень Новоушицької громади, а й усієї України. Щоправда, доля закладів залежить не від розділових знаків, а від волі чиновників МОЗу і НСЗУ.

 

 

 

 

 

" " " "