В Україні дешевої гречки не буде: найпопулярніша крупа дорожчатиме

Покрити внутрішній дефіцит гречаної крупи нічим

1593

В Україні найближчим часом очікується подальше зростання вартості гречаної крупи. Власних посівів гречки у нас цьогоріч мало, а закордонний аналог не відповідає очікуванням українців. Такими міркуваннями поділився виконавчий директор “Міжнародної асоціації гречки” Сергій Громовий.

За його інформацією, в Україні на сьогодні вже вичерпався запас минулорічного врожаю гречки, а зерна з нового урожаю ще немає. Це, звісно, аж ніяк не спрятиме здешевшанню цього продукту, який вже і так досяг ціни по 35 гривень за кіло і навіть вище.

Вже приблизно через два тижні в Україні почнуть збір нового врожаю цієї культури. Однак і це  навряд чи врятує ситуацію. Адже цьогоріч у нашій державі засіяно гречкою лише половину тієї площі, що мала би засіватись, аби покрити внутрішню потребу в гречаній крупі. Таке прохолодне ставлення аграріїв до цієї культури обумовлено непередбачуваністю цінової політики. Ціна на гречку стрибає так, як не стрибає на жодну іншу крупу. Тому тут може бути або пан або пропав. Через це завбачливі аграрії воліють сіяти більш прогнозовані за ціною культури: сою, кукурудзу та інші зернові.

Дивіться також: Прогнози на врожай – чи буде Хмельниччина із хлібом

Раніше дефіцит гречаної крупи покривався за рахунок імпорту цього продукту з Росії. Однак цьогоріч там також скоротилися площі гречаних посівів, а відтак уряд РФ заборонив виробникам експорт цієї культури.

Натомість залишився відкритим імпорт з Китаю і Польщі. Але тамтешня гречка геть не відповідає смаковим уподобанням українців. Отже виходить, що в Україні весь наступний сезон, аж до врожаю 2021 року, гречана крупа буде в дефіциті.

" " " "