В Україні зростатимуть ціни на житло

Попри зростання цін, попит на нове житло пішов угору

643

Ціни на житло в Україні зростатимуть. Громадянам годі сподіватись, що найближчим часом воно здешевшає. Минулий рік був провальний у сфері житлової нерухомості, але нинішній – демонструє зовсім іншу тенденцію: попит на житло зростає, розповів президент ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір. Втім, ця тенденція характерна не лише для столиці, а й для усієї України загалом.

Чому зростає вартість житла

Лише за останні півроку київськими забудовникам довелося двічі підвищувати вартість квадратного метра. Тобто за цей період вартість столичного квадратного метра подорожчала приблизно на 20%. Приблизно ще на стільки ж відсотків житло подорожчає  до кінця поточного року, каже Ігор Кушнір.

Причина – зовсім не в надмірних апетитах забудовників, а в тому, що зростають ціни на будівельні матеріалі. Це, на жаль – світова тенденція.

За 2020 рік і на початку 2021 в світі надруковано велетенську кількість паперових грошей. Якщо хтось думає, що друкарський верстат вмикали лише в Україні – помиляється. Не втримались від такої спокуси і в інших країнах, включаючи й Сполучені Штати. Таким чином влада намагалась підтримати людей, які через карантин втратили роботу. Але це неминуче призвело до здешевлення грошей. І внаслідок девальвації почали зростати ціни на все, в тому числі, й на будівельні матеріали.

Якщо брати ціни в гривнях, то арматура додала в ціні 60%, будівельна вата – 30%. Подорожчали й інші будівельні матеріали. І, звісно, це не могло не позначитись на вартості квадратного метра. Адже в структурі собівартості житла вартість будматеріалів становить понад половину. Такими чином, щомісяця вартість житлової нерухомості дорожчає приблизно на 2-3%, і з цими нічого не вдієш.

Незважаючи на ріст цін на житло, попит на житлову нерухомість зростає

Минулий рік треба викреслити з історії будівельної галузі, каже Ігор Кушнір. Але 2021 рік – зовсім інший. Світ почав відроджуватись після коронакризи, і люди знову почали інвестувати в майбутнє. А нерухомість – саме така інвестиція. Попри те, що ціни на житло дедалі більше “кусаються”, попит на житлову нерухомість цьогоріч стрімко пішов угору.

Читайте також: У розважальному закладі хмельницького бізнесмена Вікарчука провели обшуки

Хтось, нарешті, накопичив гроші на свою першу квартиру і вирішив реалізувати мрію про власне житло. А хтось просто вкладає накопичені гроші у нерухомість. І дуже слушно робить, вважає забудовник. Адже на сьогодні в Україні немає більш надійного способу вкладення інвестицій, ніж у нерухомість. Національна валюта знецінюються, банки банкрутують, долар теж переживає інфляцію. Тому інвестиції в житло – найбільш прийнятний і зрозумілий спосіб збереження заощаджень.

" " " "