Вершники, лицарі й музики… Як відтворювали середні віки на «СтарконФесті».

1258

Вершники, лицарі й музики… У Старокостянтинові три ні поспіль відтворювали Середньовіччя – у замку Острозьких вперше пройшов фестиваль середньовічної культури «СттарконФест». Для організаторів такі заходи  не новинка. «Стародавній Меджибіж», «Форпост» та «Анкерманський форпост» – їхні дітища. Втім, «СтарконФест» і для досвідчених реконструкторів  виявився особливим.

Там де Ікопоть з’єднується зі Случем, в шістнадцятому сторіччі з’явився цей красень-замок. Час його не пошкодував та нині фортецю намагаються відновити. На повну ж силу резиденція князів Острозьких ожила під час «СтарконФесту». На замковому подвір’ї розкинули ристалище, де у вправності володіння мечами змагаються лицарі-реконструктори.

Микола із один із них. Він брав участь у боях 21 на 21 в Барселоні, де Україна цьогоріч стала переможницею.

Щоби так вправно гамселити один одного на ристалищі чоловіки тренуються по кілька годин тричі на тиждень. Реконструкція – важка робота, тут спортивну витривалість треба поєднувати із історичною правдивістю. Натомість вершники на фестивалі суто задля розваги публіки. Тут вони не змагаються, показують вміння управляти майже тонними Торійськими кіньми.

Усе, що відбувається на майданчику, коментує ведучий дійства, адже фестиваль призначений не лише для розваги: так людям сучасним розповідають як жили люди середньовічні. Крім того, організатори хочуть відновити славу Старокостянтинова. Переконані  місто має бути обов’язковим для відвідування туристами на Хмельниччині.

Коли ж часу на поїздки не знайдеться, Підсумки тижня розкажуть більше про «СтарконФест» вже на цих вихідних.

 

" " " "