Вибори до ОТГ: чого очікують громади? Підсумки тижня .

1235

Перші вибори до ОТГ. Через тиждень на Хмельниччині відбудуться вибори ще до двох об’єднаних територіальних громад. Обирати своїх очільників та депутатський корпус будуть Білогір’я та Шаровечка. Так Білогірська громада включатиме щонайменше сім сільських рад та згуртує понад 12 тисяч жителів. Шаровечківська ОТГ буде дещо меншою – тільки дві сільради, а це майже 5 тисяч люду, щоправда, як у Білогір’ї, так і у Шаровечці є перспективи приєднання ще кількох населених пунктів. Аби показати, як готуються до виборів у новостворених ОТГ, Анатолій Вінскевич та Тетяна Кукуріка зібрали ексклюзивні матеріали з кожної з них.

Менш, аніж за два тижні Малашівці підуть на вибори. Місцеві не приховують, обиратимуть майбутнє для себе та дітей. Так, пані Наталія у цьому селі народилася, на відміну від багатьох, не виїхала на заробітки, адже себе бачить тільки тут. За рідну місцину, каже жінка, душа болить, адже у селі є багато проблем, вирішити які без коштів неможливо.

Обома руками за об’єднання і пані Надія з Волиці. У кінці квітня її населений пункт також піде на вибори. Це тому, каже жінка, що місцеві добре розуміють – вирішити проблеми села можна тільки згуртувавшись.

Разом з Малашівцями та Волицею на вибори йдуть і Мацьківці. Об’єднання у одну громаду, каже Болеслав Гороховський, для його села тільки «плюс», адже, в першу чергу, допоможе зробити дороги.

Об’єднання чотирьох сіл у одну громаду підтримує і пан Олександр. Тільки так, переконаний чоловік, у рідній Шаровечці можна вирішити нагальні проблеми.

Проблеми населених пунктів не сьогоднішні та навіть не учорашні. Вони накопичувалися роками, а то й десятками років. А ось коштів, аби їх вирішити завжди не було. Після об’єднання бюджет громади зросте у рази, а відповідно з’явиться фінансова спроможність покращувати життя на селі.

29-го квітня вибори відбудуться не лише у Шаровечці, а й у Білогір’ї. У новоствореній об’єднаній територіальній громаді обиратимуть очільника та депутатський корпус. Тут добре розуміють, тільки об’єднавшись, громада зможе процвітати. Хоча би тому, що її бюджет зросте щонайменше у п’ять разів, а ці кошти є куди спрямувати.

Ділитимуть бюджет на сім частин, адже об’єднатися навколо Білогір’я вирішили шість сільських рад. Одні – самодостатні, інші – не дуже заможні. Втім поділу на старшого брата та молодшого стовідсотково не буде, адже кожне село має проблеми, які потребують вирішення.

Юрівську громаду пан Олександр очолює давно, втім подальший розвиток вбачає тільки у згуртуванні. На місці, каже сільський голова, втрачають деякі повноваження, а саме не будуть розпорядниками фінансового ресурсу. Та натомість отримують значно більше.

Сергій Яловчук також підтримує децентралізаційні процеси у Білогір’ї. Адже, переконаний чоловік, тільки об’єднавшись, громади зможуть втриматися на плаву.

Пані Ольга, інфекціоніст Білогірської райлікарні, також на стороні об’єднання. Це тому, каже медик, що у реформі вбачає позитивні зміни, у першу чергу, для медицини Білогірського краю.

Пан Володимир до останнього вагався – буде перспектива в об’єднанні чи ні. Тепер, каже чоловік, твердо переконаний – гуртуватися потрібно, адже це посприяє вирішенню проблем. Наболіле, звісно, – дороги, втім немає у Білогір’ї і тротуарів. І ще одне, каже пан Володимир, вже несила дивитися, як рідна місцина перетворюється на смітник.

Сміттєва проблема не чужа і Мокроволянській сільраді. Окрім того, потребують уваги дороги та благоустрій. Усі або хоча би частину проблем, переконана сільський голова Тетяна Лісняк, допоможе вирішити реформа. Перше, каже очільниця, з чого варто б почати, – хоч невелике, та своє виробництво.

В обох громадах проблем вдосталь, а ось першим кроком до їх вирішення є, звісно, саме об’єднання, вибори очільника ОТГ та депутатського корпусу. Обирати керівництво Білогірська та Шаровечківська ОТГ будуть вже 29-го квітня. А ми слідкуватимемо за подіями та ексклюзивно покажемо усе першими.

" " " "