У Хмельницькому новий власник попсував унікальну архітектурну пам’ятку. Підсумки тижня .

7680

Що хочу – те й роблю… У Хмельницькому новий власник попсував унікальну архітектурну пам’ятку. У цьому переконані представники управлінь культури, як області, так і міста. Будинок, на Кам’янецькій, 51 – житловий – на сім квартир. В одну з них нещодавно заселився новий господар. Чоловік, як годиться, почав із капітального ремонту: замурував двері, повикидав перекриття і розкопав підвал. Останній, до речі, донедавна був загальним, та новий власник вирішив «прихватизувати» собі його повністю. Сусіди – проти, охоронці архітектурних пам’яток – проти, а новому господареві – все рівно. Вже й державна архітектурно-будівельна інспекція на місце виїздила, а ремонт триває, бо власник – переконаний – на ремонт дозволів не треба .

Цегляний фасад, здається незачепаним, а от на подвір’ї – майже терикони будівельного сміття. Уявіть собі, усі ці дошки дістали із структури будинку. Жителі не на жарт перелякані – хвилюються, перекриття не витримає – обвалиться.

Представники відділу охорони пам’яток історії та культури переконують, ще тиждень тому – ось цієї землі не було – її нові власники вигребли із підвалу. Це не єдина зміна, яку дозволили собі здійснити нові власники.

Не на камеру жителі зізнаються:  хвилюються не лише за будинок, а й за себе. Вже мали проблеми: биті шиби, залиті клеєм замки і погрози від групи молодиків. Припускають, після ремонту тут буде не житлова квартира.

Чоловік, котрий відрекомендувався представником власника, із вигляду культурний, та  має чимало невихованих друзів. З одним таким парубком ми його пізніше зустріли: молодик агресивно поводився й погрожував нашій знімальні групі, а як камера увімкнулася – втік на подвір’я.

А там дві сміттєві купи. Одна – із дошок, інша – із землі. Сусіди показують «розкопки» у льосі, а ще раніше по бокам розміщувалися стелажі із консервацією.

Та пан Руслан, який відрекомендовується то власником, то лише представником власника, каже купи землі то не з підвалу, а з коридору.

І дозволів на такі роботи отримувати не вважає за потрібне.

А от представники охорони культурної спадщини і міста, і області – протилежної думки. На надто впевненого у своїй правоті власника складатимуть спеціальний документ.

Склали… Ба більше, скерували на перевірку до Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області. Там розповідають, працівники на Кам’янецьку, 51 виїздили, та всередину приміщення потрапити не змогли.

Викликатимуть власників. Якщо ж ті не допустять інспекторів у приміщення – на них складуть адмінпротокол.

Та це не кінець, подібні штрафи накладатимуть аж до звернення у суд. Тож легко відбутися не вийде. Значно дешевше впустити інспекторів на перевірку. Звісно, якщо нічого приховувати. Як ні, то – ні – штрафи множитимуться.

…Аби зберегти історичні пам’ятки міста у недоторканому стані для майбутніх поколінь. Втім, втручання у приватну власність влади дуже обмежене, тож зберігати можуть хіба ті будівлі, що у комунальній міській власності.

А їх залишилося зовсім мало – на все сто одинадцять. І на кожній будівлі – QR-код, щоб власник хоча б замислився перед тим, як руйнувати ту чи іншу пам’ятку архітектури.

 

" " " "