Від імпічменту до бійки – чим запам’ятався парламентський тиждень

713

Троє на вихід, імпічмент Зеленському, блокування трибуни, легалізація дистанційної роботи і цифрових паспортів, єдиний портал для корупціонерів, а також 100 тисяч штрафу за домашнє насильство. Парламентський тиждень видався насичений на події. Народні обранці встигли ухвалити ряд важливих законопроєктів, пересваритися і навіть ледь не побилися під завісу робочого тижня.

Цього тижня під куполом парламенту України було гаряче. Впродовж 4-х сесійних днів депутати встигли і щодо протидії корупції попрацювати, і покарання для домашніх тиранів посилити, і остаточно легалізувати дистанційну роботу, а ще запропоновувати імпічмент президенту, посперечатися за трибуну і розширити можливості е-паспортів.

Найгарячіше у Верховній раді було в середу. Рішення РНБО про відключення трьох каналів від телемовлення змусило обранців  від «Слуг народу» блокувати трибуну, аби її не заблокували депутати від ОПЗЖ. Протистояння завершилося погрозами про імпічмент президенту і навіть співом радянських пісень.

Власне, за схожим сценарієм розвивалися події і останнього дня парламентського тижня. Ба більше, у п’ятницю дійшло навіть до невеликої бійки. Усе сталося через пропозицію депутата Лозинського від «Голосу» не пускати журналістів із заборонених телеканалів на засідання Верховної ради. Обранці від ОПЗЖ миттєво направилися до трибуни, де сталася шарпанина,  під час якої один з нардепів вдарив депутата Волошина від ОПЗЖ.

Окрім сварок, цього тижня рада встигла і плідно попрацювати. Зокрема, депутати 253-ма голосами «за» дали добро на створення єдиного державного порталу повідомлення про корупцію. Згідно з документом, з порталом зможуть у цілодобовому вільному доступі працювати як викривачі, так і уповноважені суб’єкти щодо запобігання корупції у різних органах.

А ще обранці посилили відповідальність за вчинення домашнього насильства. Тепер знущання над домашніми може влетіти  тирану у чималі гроші. Зокрема,  в документі  пропонується доповнити ст. 173 покаранням у вигляді громадських робіт, а штрафи збільшити з 170 гривень до 68 тисяч. При цьому громадські роботи передбачають перерахування коштів за виконання таких робіт постраждалим від насильства.За відповідну ініціативу проголосувало 328 народних депутата.

Наступною прогресивною нормою стала легалізація дистанційної роботи. Документ підтримали 322 нардепи. Законопроєкт класифікує роботу на два види: дистанційну та надомну. Дистанційно означає за власним графіком та в будь-якій точці – як на власному обладнанні, так і наданому роботодавцем. Надомно – працювати виключно за місцем проживання, на засобах, які надасть роботодавець і за його ж графіком.

А ще Верховна рада сказала «так» підвищенню статусу електронних паспортів. За документ у першому читанні  проголосувало 303 обранці.  Віце прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наголосив, що тепер українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими.

 

" " " "