Від міста до громади – шлях Деражнянської ОТГ

831

Від міста до громади. Деражнянська міська ОТГ – нова адміністративна одиниця на мапі Хмельницької області. Під одним дахом відтепер буде 39 населених пунктів.  Утім, 2021 рік не обіцяє бути легким, адже фактично розраховувати треба буде лишень на себе. Підтримки з боку держави ,такої як була на старті децентралізації, вже не буде. Натомість, обов’язків додасться. Як будуть господарювати в нових реаліях?

Новонароджені децентралізацією. Юридично їх ще не існує, однак вони вже планують майбутнє. Деражнянська міська ОТГ – нова адміністративно-територіальна одиниця на мапі Хмельницької області.

Після юридичних процедур ліквідації почнеться довгий і тернистий шлях господарювання. Під одним дахом фактично проживатимуть 39 населених пунктів.  Новобраний голова переконує, те, що вони прогавили п’ять років добровільного об’єднання і купу державних грошей, вина керівників сусідніх сільрад, які лобіювали власні інтереси.

Скільки втратили грошей рахувати не беруться, а от, як виживати без держдотацій вже митикують. Нинішній річний бюджет  Деражні 18 мільйонів гривень. Голова зізнається, цього замало. Однак, через карантин, тут і цього не було. Наприклад, через звільнення Укрзалізниці від сплати земельного податку тут недорахувалися близько 1,5 мільйони гривень. Тим часом прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі одного з центральних телеканалів заявив, що реформа децентралізації є однією з найуспішніших і громадянам стало простіше комунікувати із владою.

Щодо заяви прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Андрій Ковпак каже, в теорії звучить вражаюче, а на ділі – не дуже.

Щодо джерел наповнення бюджету новоствореної Деражнянської ОТГ, сподівається на акциз і на землю. Однак, каже, усе в руках урядовців і парламентарів, бо з об’єднанням господарських проблем додасться. Це і сільські водогони, вуличне освітлення, вивіз сміття плюс проблеми із передачею майна на баланс громади. Голова каже, в ідеалі механізм мав би бути дуже простий.

Утім, як воно буде на ділі прогнозувати не береться.  Андрій Ковпак – один із наймолодших обраних голів ОТГ в області. Йому 35 років. Однак, він здобув рекордну підтримку виборців – 86,94% голосів, чим навіть на одну десяту процента перевершив результат хмельницького мера Олександра Симчишина.

" " " "