Від протесту до переговорів. АТОвці зустрілись із чиновниками за круглим столом.

1054

Тиждень у наметі під обласною адміністрацією провели АТОвці з вимогою надати їм землю, обіцяну законом. Близько сотні військових чекають на виділення їм земельних ділянок, та поки що отримують від влади тільки відмови. Бійці кажуть – їх просто дурять, чиновники, в свою чергу, заявляють про недоліки у поданих бійцями документах. Днями АТОвці та представники влади зустрілись за круглим столом, аби вирішити цей конфлікт.

Мітинг під Держкомземом та протестна акція під обласною адміністрацією – так АТОвці вже тиждень вимагають, аби їм надали земельні ділянки обіцяні законом. Щоб вирішити конфлікт влада та військові забрались за круглим столом. АТОвці кажуть, не розуміють, чому їм відмовляють у наданні земельних ділянок. Адже документи всі подані, та й земельні ділянки є в наявності.

До слова, земельні ділянки, на які претендують АТОвці знаходиться у селі Кадиївці, Кам’янець-Подільського району. Там є 184 гектари землі, які були в оренді інвестора. Кілька місяців тому в аграрія закінчився договір оренди і документів на пролонгацію договору інвестор не подавав.

Тож бійці і претендують на усі 184 гектари, яких, за їхніми словами, вистачить усім заявникам. Сільський голова Кадиївців Валентина Мартинюк каже, якщо землю віддадуть АТОвцям під ведення особистого сільського господарства – село загине. Адже за кошти від оренди земельних ділянок і були єдиним доходом сільської ради.

Пані Валентина не розуміє, чому всі земельні ділянки мають бути виділені АТОвцям саме на території Кадиївців. Адже в районі є 43 сільських ради, та на землі інших територій бійці чомусь не претендують.

Та АТОвці альтернативні ділянки в інших сільських радах розглядати не хочуть. Стоять на своєму праві першочергового отримання саме тієї землі, яку для себе обрали. Згідно постанови Кабміну учасники АТО дійсно мають першочергове право на виділення земельних ділянок під ОСГ. Та цікаво, що у списку, який надали представники ГО «УБД АТО» АТОвців не так вже й багато. У держкомземі перевірили кожного і от що виявили. Серед 97 заяв учасників АТО, які надійшли на адресу головного управління Держкомзему, було 4 заяви від представників ДУК «Правий сектор», 12 заяв від учасників бойових дій, які отримали посвідчення в період з 96-го по 2012 роки та інвалідів війни, які отримали свій статус також до 2012 року. А в той час ще ні про яку антитерористичну операцію в Україні і не йшлося. Були у списку й ті, кому вже надали земельні ділянки.

Більше того, у держкомземі кажуть, до них звернулось двоє людей із списку, які просили відкликати їхні заяви, оскільки вони їх не писали і два роки тому вже отримали земельні ділянки.

Відповідь на ці слова у голови ГО «УБД АТО» змінювались чи не посекундно. Спочатку пан Павлюк казав, що вперше про це чує, потім переконував, що це спеціально створена ними провокація, аби довести бездіяльність держкомзему.

 Чия правда – розбиратимуться правоохоронці. А до якогось спільного рішення АТОвці та чиновники так і не прийшли. В обласній адміністрації пропонують бійцям альтернативні земельні ділянки, ті ж в свою чергу вимагають землю тільки у Кадиївцях і продовжують ночувати у наметі. Як розвиватиметься ситуація дивіться у наступних випусках новин.

 

" " " "