Відтепер діти вчитимуться 12 років. Підсумки тижня .

1114

Вибір програм та навчання 12 років: парламент ухвалив освітню реформу. Відтепер діти вчитимуться 12 років. Школи самі зможуть обирати освітні програми, а у старших класах запровадять профорієнтацію та можливість отримати початкові знання для майбутньої професії. Також передбачено підвищення зарплат для вчителів. Діяти реформа почне з 1-го вересня 2018-го року. Поки що  вона запущена у пілотному режимі. Експериментують з нововведеннями по всій країні, для цього обрали чотири школи в кожному регіоні.

Верховна Рада ухвалила проект закону “Про освіту”. Його підтримало 255 народних депутатів. Старий закон “Про освіту” був дійсним ще з 1991 року. Час від часу в нього вносились правки. Цьогоріч, 5 вересня, закон, яким користувались 26 років, скасували. У другому читанні та в цілому було прийнято новий закон, яким впроваджується 12-річна школа та ще ряд нововведень. Зміни в освіті почнуть діяти вже з 1 вересня 2018 року.

Після професійного навчання дитина зможе піти працювати або продовжити навчання у ВНЗ. В академічній школі поглиблено вивчатимуть предмети, а після неї випускник зможе вступити на перший курс університету.

В кожній області країни обрано 4 школи, які вже з цього року випробовують освітню реформу в експериментальному режимі. У Хмельницькому – це спеціалізована загальноосвітня школа №30. Тут першачки вже почали навчання за новими стандартами.

Вчителі перших класів кажуть, кардинально нових змін у навчальному процесі із втіленням реформи не побачили. Додалось трохи роботи, оскільки тепер кожен тиждень для першачків повинен бути тематичним. Згідно плану, який розробляли педагоги зі всієї країни щотижня малеча вивчає якусь окрему тему, і з нею так чи інакше пов’язаний кожен предмет.

Важливим аспектом реформи є і те, що велику увагу будуть приділяти розвитку особистості учнів. Дітей навчатимуть критично мислити, аналізувати та вміти висловлювати свої думки.

Окрім освітнього процесу в школах повинна змінитись і матеріальна база навчальних закладів. Згідно реформи, учні повинні сидіти за одиночними партами, а не як раніше по двоє. У клласах повинні бути проекційні екрани, ноутбуки, планшети і багато іншого.

Все необхідне обладнання мають придбати за рахунок місцевого бюджету. Чи вистачить у міста коштів – питання відкрите. В департаменті освіти та науки кажуть, фінансове питання буде перешкодою для вчасного виконання усіх пунктів реформи.

 Та загалом і педагоги і освітяни оцінюють саму концепцію реформи на 12 балів. Сподіваються, за цей рік вдало її випробують, а в місті знайдуться кошти, аби забезпечити маленьким хмельничанам достойне навчання на європейському рівні.

 

" " " "