Вищу раду правосуддя – укомплектовано!

742

Вищу раду правосуддя – укомплектовано! 19-20 грудня у Києві тривав XVI позачерговий з’їзд суддів, делегати якого виконали свою головну місію – й обрали чотирьох членів ВРП. Надаємо, це колегіальний конституційний орган державної влади, що серед іншого відповідає за забезпечення незалежності суддів, формування доброчесного та високопрофесійного суддівського корпусу, а також розглядає скарги про притягнення суддів чи прокурорів до дисциплінарної відповідальності. Хмельниччина делегувала на з’їзд шестеро суддів.

Задовго до офіційного початку XVI позачергового з’їзду суддів України конгрес-хол столичного готелю «Президент» був переповнений: 275 делегатів, які заявили про свою участь у з’їзді, з точністю годинника реєструвалися та займали місця у залі. Завдання ж бо занадто відповідальне – обрати із 23 кандидатів у крісла в Вищій раді правосуддя лише четверо, але справді гідних вершити долі людей у мантії.

Присутні претенденти на посади у ВРП помітно хвилювалися, та попри це намагалися переконливо пояснювати делегатам з трибуни, чому ж ідуть до Вищої ради правосуддя, що хочуть вдосконалити, а що взагалі кардинально змінити. На все про все – 5 хвилин. Ще стільки ж – для відповіді на запитання аудиторії. За цей час кожен з присутніх вже остаточно визначається, кого хоче бачити у вакантному кріслі.

Заслухавши кандидатів, делегати з’їзду перейшли до голосування, кого з неделегатів, які заявили про своє бажання стати членами Вищої ради правосуддя, варто включити до бюлетеня. Делегати, за процедурою, потрапляли туди автоматично. Тож за підсумками голосування, із 23 претендентів у бюлетені опинилося лише 15. Очільник Ради суддів України Олег Ткачук, що головував на з’їзді суддів, у кабінці для таємного голосування затримується лише якусь мить – і впевнено крокує до урни.

Давно визначилася, за кого віддасть свій голос, і делегат Хмельницького апеляційного суду суддя Тетяна Янчук.

Пізнього вечора 19 грудня після підрахунку голосів стають відомі прізвища трьох новообраних членів Вищої ради правосуддя.

Уже наступного дня делегати з’їзду визначилися і з четвертим членом ВРП. Після повторного голосування ним стала суддя Донецького апеляційного суду Наталія Краснощокова.

Олег Прудивус  та Наталія Краснощокова, що мають найвищий рейтинг за результатами голосування, розпочнуть виконувати повноваження одразу після завершення передбачених процедур. Світлана Шелест та Лариса Іванова – після появи вакансій у складі ВРП.

" " " "