Війна очима художників з Білорусі

981

Мистецтво крізь призму війни. До Хмельницького привезли експозицію, що прямісінько на передовій створили художники з Білорусі. Це  33 картини, що показують всю справжність подій на сході. Виставку присвятили загиблим на фронті добровольцям тактичної групи «Білорусь» й нині розмістили у музеї історії міста.

Він приїхав на Майдан після смерті земляка  Михайла Жизнєвського  і з перших днів війни на сході боронив державу пліч-о-пліч з українцями. Доброволець  – Ян Мельников – полишив мирне життя у Білорусі,  аби допомогти нам здолати пропутінський режим.

Після Революції  Ян постійно воював на фронті. Там  у складі тактичної групи «Білорусь»  брав участь у найзапекліших боях. Розповідає, – чимало його побратимів вже не зможуть повернутися додому живими.

Нині Ян Мельников приїхав до Хмельницького. Тут  презентують  виставку, що в пам*ять про полеглих добровольців  створили художники з Білорусі. Долучився до них і українець – Тарас Носар. Це полотна прямісінько з  передової, де зображена війна – без прикрас.

Зорганізували виставку  – благодійники міжнародного фонду «Волошка». Спочатку вони хотіли продемонструвати  полотна у Білорусі, проте тамтешня влада не дозволила.  Тоді експозиція переїхала в Україну й нині подорожує містами.

Хмельничани, які вже побачили «фронтову експозицію» не приховують емоцій. Кажуть, – ці полотна справді пронизані духом неоголошеної  війни.

Побачити експозицію можна впродовж місяця у музеї історії Хмельницького, що на Проскурівській, 30.

" " " "