Волонтерам викупили подільський півгрошик з приватної колекції

1278

Півгрошик дістався музею. У Хмельницькому волонтери протягом чотирьох місяців збирали кошти на подарунок для музейників. Подільський півгрошик – карбована монета Подільського князівства із адміністративним центром у Смотричі. Монета надзвичайна особлива з історичних міркувань. Її зображення на аверсі та реверсі розповідають цікаві факти про наш рідний край.

Подільський півгрошик дістався музею. Його передали волонтери, які протягом кількох місяців збирали кошти на викуп. На аукціоні власник просив 18 тисяч гривень. Таких грошей не вдалося зібрати, тож довелося торгуватися.

Кошти надсилали зі всієї України, аби така рідкісна знахідка була доступна не лише власникам приватної колекції, а і всім містянам. Її особливість у викарбуваних зображеннях. З однієї сторони  – Юрій Змієборець, з іншої – герб угорських королів із династії Анжу. Також там зафіксовано столицю Поділля – місто Смотрич, а не Кам’янець-Подільський, як прийнято вважати.

Загалом колекція нумізматики музею містить 9 тисяч одиниць. Та такого півгрошика ще не було. Знаходити його на нашій території почали відносно нещодавно – 20 років тому.

" " " "