“Вуличні” працівники Хмельниччини мають знати: перерви на обігрів зараховуються у тривалість робочого часу

Роботодавець не має права збільшувати тривалість робочої зміни через те, що людина витратила дещицю часу на обігрів

839

Люди, які трудяться у холодну пору року на вулиці або в неопалювальних приміщеннях,  мають право робити перерви на обігрів та невеликий відпочинок. Причому час, витрачений на обігрів, не додається до робочого часу, а входить у нього. Таке, наразі дуже актуальне, роз’яснення дало обласне управління Держпраці.

Навіть більше: люди, що працюють у холодну пору на “свіжому повітрі” повинні мати спеціально обладнані місця для обігріву. Про це має потурбуватись їхній роботодавець, який повинен облаштувати таке приміщення, де можна зігрітись та випитого якогось гарячого напою (крім алкоголю, звісно).

Читайте також: На Хмельниччині підприємець незаконно припинив виплати працівникам, які пішли до війська

Водночас, роз’яснює управління Держпраці, перерви на обід на зараховуються до робочого часу і додаються до його тривалості. Відповідно до чинного законодавства, перерва на обід не повинна перевищувати 2 години. Під час обідньої перерви працівник може відлучатися з підприємства та взагалі використовувати цей час на власний розсуд.

Якщо ж технологічні особливості виробництва не дозволяють працівнику надовго відлучатися з  місця роботи, працівник повинен мати можливість перекусити під час праці. Однак на підприємстві все одно має бути місце, спеціально облаштоване для вживання їжі.

" " " "