Вибухова загроза: на Хмельниччині більше третини газової мережі зношена

Коштів, отриманих від тарифу за доставку газу, катастрофічно не вистачає для обслуговування газотранспортної мережі

1047

У Хмельницькій області поступово приходить в занепад вся газотранспортна мережа області. Майже третина від усіх труб і газорозподільчої техніки зношена  і потребує або повної заміни, або ж значної модернізації. Про це повідомляють в АТ “Хмельницькгаз”.

Як відомо, з січня 2020 року в Україні з’явився новий тариф за доставку газу, який раніше враховувався в одній єдиній платіжці за газ. З липня цей тариф повністю запрацював і почав діяти. На сьогодні кошти, які отримуються з нововведеного тарифу на доставку газу, – це єдине джерело доходів АТ “Хмельницькгазу”.

За рахунок цих надходжень має забезпечуватись  належний стан газотранспортної мережі Хмельниччини та безпечна й безперебійна доставка блакитного палива споживачеві. Однак значна частина газової мережі Хмельниччини наразі знаходиться у вкрай поганому стані. Через це отриманих коштів катастрофічно не вистачає.

Загальна протяжність газорозподільної мережі Хмельницької області сягає 18 тисяч кілометрів. Це не тільки труби, а у різноманітне регулююче обладнання. Усе це постійно потрібно замінювати, усувати недоліки, боротися з наслідками різноманітних позаштатних ситуацій, щоби підтримувати належний рівень безпеки та уникнути серйозних аварій.

Очевидно, що кошти отримані від платіжок за транспортування газу, не можуть забезпечити вирішення цих  дороговартісних завдань. За словами фінансового директора АТ “Хмельницькгаз” Олександра Храпицького, “за кошти з даного тарифу, виділено всього 165 грн на 1 км газопроводу на місяць. А це, в тому числі і на проведення екстрених ремонтно-відновлювальних робіт та усунення аварійних ситуацій”.

При цьому слід зазначити, що на сьогоднішній день на Хмельниччині майже 1 тисяча кілометрів газопроводів та майже 200 газорегуляторних пунктів повністю вичерпали свій термін експлуатації та приходять в занепад. При цьому 38% газорозподільчих мереж вже зараз повністю зношені та потребують термінової заміни і значних інвестицій. Таким чином, тариф на доставку блакитного палива – це, в першу чергу, забезпечення споживачами власної безпеки. Однак платіжки і близько не можуть повністю покрити усі затрати.

Загалом усі роботи з модернізації, ремонту та заміни газової мережі Хмельниччини потребують приблизно 203,64 мільйони гривень на рік. При цьому інвестпрограма АТ “Хмельницькгаз” у цьому році становить лише 81,8 млн грн.

Читайте також: Жителі Хмельниччини мають знати: з 1 серпня ціна на газ змінюватиметься щомісяця

Таким чином кошти, які отримуються з платіжок за доставку газу можуть забезпечити необхідні матеріальні потреби лише на 10%. У свою чергу це спричиняє недостатню оплату праці у відповідних підприємствах, через що люди постійно звільняються, а на їхнє місце приходить менш досвідчений персонал, який потребує часу для отримання належного кваліфікаційного рівня. Лише протягом останніх п’яти років змінилася п’ята частина персоналу. При цьому вартість доставки газу споживачам зросла лише на 40 копійок.

" " " "