Вишкіл для новостворених – 26 новообраних голів громад області навчалися компетентності

405

Де знайти гроші, як співпрацювати із бізнесом, як, зрештою, стати успішною громадою – відповіді на усі ці питання отримали новообрані голови ОТГ Хмельниччини. Організатор семінару-практикуму  – Хмельницький регіональний центр підвищення кваліфікації. Під одним дахом тут зібрали одразу 26 голів-новачків. Виклики перед ними стоять чималі – передусім це пошук додаткових джерел наповнення бюджетів, оптимізація закладів освіти, житлово-комунальні проблеми, забезпечення території питною водою і освітленням. Посприяти у втіленні усіх найкращих планів пообіцяли і в Хмельницькій обласній раді.

Теофіполіська ОТГ – одна із найбільших в області. Тут під одним дахом – 55 населених пунктів. Об’єдналися лишень 2 місяці тому. Новообраний голова Михайло Тетенев каже, через те, що перших п’ять років децентралізації ці території фактично прогавили, проблем накопичилося  чимало, а от встигнути потрібно усе і одразу.

Схожі проблеми мають чи не усі громади, що об’єдналися у 2020-му. В області їх 26-ть з 60-ти. Новообрані голови кажуть, раді будь-якій конструктивній пораді і підтримці. Як стати успішним управлінцем і зробити життя селян комфортними – навчали у Хмельницькому регіональному центрі підвищення кваліфікації. Програма семінару розрахована на чотири дні. Головна ціль – допомогти розібратися із фінансами, господарством і стратегією розвитку.

В результативності навчань зацікавлені насправді чи не усі урядові інституції, зокрема із Міністерства розвитку громад, а також і міжнародні партнери. Зокрема, керівниця Офісу Ради Європи в Україні – Олена Литвиненко, у форматі онлайн конференції зазначила, освітній марафон для голів громад є ефективним інструментом допомоги в процесах децентралізації. Це доводять перших п’ять років процесу об’єдання.

У сильному місцевому самоврядуванні зацікавлені і в Хмельницькій обласній раді. Голова ради Віолета Лабазюк наголосила, від фаховості голови напряму залежить успіх громади. Бо управлінець має бути одночасно і господарником, і економістом, і юристом і навіть психологом. Словом, людиною, яка усе знає і усе вирішує. Саме таким, активним, амбітним, професійним обласна рада гарантує тісне сприяння і співпрацю.

Хмельницький регіональний центр підвищення кваліфікації вже втридцяте організовує такі навчання. Подібний багатосторонній формат співпраці і партнерства тут триватиме і надалі. Учасники заходу запевнили, мають спільну мету – сильне і спроможне місцеве самоврядування Хмельниччини і України.

" " " "