Вже тиждень триває програма безкоштовного щеплення котів та собак у всьому місті. Підсумки тижня .

1699

Днями мешканці мікрорайону Дубово щеплювали своїх тварин від сказу. Вже тиждень триває програма безкоштовного щеплення котів та собак у всьому місті. Валентина Прохорівна випадково побачила об’яву про вакцинування і привела сюди свого чотирилапого. Це Дюк. Йому вже 11 років. Пані Валентина каже, розуміє – вакцинація необхідна, але щеплення робить не регулярно.

Андрій приніс на щеплення кота Барсіка. Кіт вже дорослий. Хлопчик каже, батьки вакцинують тварину час від часу.

Загалом в мікрорайоні Дубово прищепити своїх улюбленців прийшло п’ятеро містян. Ветеринари кажуть – це маленька явка.

 Між тим лікарі наголошують – сказ хвороба смертельно небезпечна. В основному носіями цієї хвороби є дикі тварина, але страждають – домашні. Найкращий спосіб уникнути захворювання – вакцинація. Якщо ж не вакцинована тварина інфікується сказом – це стовідсотково летальний результат. Загрожує ця хвороба і людям. Сказ передається від інфікованої тварини, і в цьому випадку, на жаль, прогнози для людини теж сумні.

На початковій стадії захворювання ознаки сказу у людини носять виражений характер, тобто хворий скаржиться на загальне нездужання, головний і м’язовий біль, можливе незначне підвищення температури тіла, зниження апетиту, нудота. Місце укусу червоніє, з’являється печіння і свербіж. Спостерігаються і психічні розлади – сказ у людини викликає депресію, безсоння та галюцинації. Максимум через 72 години настає стадія порушення – при якій хворий висловлює тривогу і з’являється водобоязнь. Деякі пацієнти метушаться по кімнаті, трощать меблі, можуть намагатися нападати на людей. Для запобігання захворюванню на сказ після укусу людини або ослинення її шкіри чи слизових оболонок скаженою, підозрілою на сказ або невідомою твариною слід негайно звернутися до найближчого пункту невідкладної медичної допомоги. Лікар призначає щеплення за схемою залежно від місця укусу і важкості ушкодження.

Ветеринари також просять із відповідальністю поставитись до цієї процедури. Кілька хвилин на вакцинацію – допоможуть вашій тваринці бути здоровою, ба більше вберегти її та ваше життя. В основному сказом заражаються від собак. Трохи нижчий показник частоти зараження у лисиць та котів. Також сказом можна заразитись від гризунів та навіть їжаків. Захворювання людей в основному пов’язані з пізнім зверненням укушених за медичною допомогою, з порушенням режиму під час щеплень або курсу лікування.

 Окрім сказу домашні улюбленці можуть переносити ще ряд інфекційних захворювань небезпечних для людей. Однією з таких є – хвороба котячої подряпини. Це не часте захворювання. Його частота 1випадок на 10 тисяч населення. Вона не залежить ні від клімату, ні від географії. Найчастіше нею хворіють діти, саме в цьому віці людина найчастіше отримує подряпини після ігор з домашнім улюбленцем. Людина заражається через укуси та подряпини кішок. При чому у кота ніяких проявів захворювання немає. Хвороба котячої подряпини – це інфекційне захворювання. З моменту зараження до початку хвороби проходить від 3 до 20 днів.

 Хвороба котячих подряпин у людей з нормальним імунітетом найчастіше проходить сама собою. При цьому в організмі виробляється стійкий імунітет до даного виду бактерій. У хворих зі зниженим імунітетом рекомендується проведення проведення тривалої антибактеріальної терапії, яка дозволяє уникнути можливих ускладнень. Ще одна хворобу, якою теж можна заразитись від котів – це токсоплазмоз. Майже всі лди до 50 –ти років переносять цю хворобу, при чому абсолютно безсимптомно. Небезпечний токсоплазмоз людям із зниженим імунітетом і особливо вагітним жінкам.

Лікарі радять вагітним жінкам зменшити контакт із тваринами, обмежити обійми з пухнастим, щоб не завдати шкоди майбутній дитині. І найпоширеніша думка, що від тварин люди можуть заразитись гельмінтозами, тобто глистами. Насправді ж, глисти з’являються від не дотримання елементарних правил гігієни.

Головне варто пам’ятати – за здоров’ям своїх улюбленців потрібно слідкувати не менш ретельно ніж за власним. Постійний контроль, своєчасна вакцинація та дбайливе ставлення – запорука комфортного життя тварини.

 

" " " "