32 фігурки і 64 клітинки. Підсумки тижня .

1782

32 фігурки і 64 клітинки. 20 липня в Україні святкують День гри у шахи. Офіційно їм виповнюється 51 рік. Звісно, сама гра існує вже давно. Певно, ніхто не може сказати чіткої дати їх появи. Тому існує чимало теорій з цього приводу. Та це не головне. У світі шахи так припали до душі, що близько 100 країн світу визнали їх офіційним видом спорту. Та ще більша кількість грає у них лише для власного задоволення.  Між аматорами і професіоналами тривають суперечки це мистецтво чи спорт? Їх навчають грати зі шкільних років. Опанувати основи може кожен бажаючий, для шахів не існує обмежень, грати можна навіть наосліп. Раніше гра у шахи могла тривати без часових обмежень. Нині після 50 ходів, можна оголосити кінець гри, звісно за бажанням. У сучасному світі грати в шахи стала популярна в Інтернеті.

Одна із найдавніших ігор світу – шахи. В Індії вона носила зовсім іншу назву – чатуранга. І замість двох супротивників у ній змагалося чотири. Пізніше гра перейшла до персів і її перейменували в шатранж. Звідки і пішла сучасна назва. Під час гри вони казали «шах», що в перекладі означає «король». Шах і мат – король помер.

Не тільки через походження шахів досі тривають суперечки, а й через призначення цієї гри. Часто виникає запитання: гра в шахи – мистецтво чи спорт? Та вмілі гравці говорять, що вона вдало поєднує і те, і інше.  Мистецтвом називають вміння прораховувати стратегічні кроки, відчувати супротивника і вводити його в оману, інколи, навіть, через жертву важливої фігури. Спортом шахи визнали близько 100 країн світу.  Для професійної гри потрібні постійні тренування.

Два війська діляться на білих і чорних.  У кожного з них по 16 фігур – король, королева, слон, тура, кінь і пішак. Кожна з фігур має своє стратегічне значення. Нині королева – найсильніша. Раніше вона могла ходити лише по одній клітинці і по діагоналі, потім по двох – і так зайняла найвигіднішу позицію.

Гра у шахи відкриває безкінечні можливості. Після трьох ходів з кожної сторони існує 9 мільйонів варіантів розвитку подій. Та в історій відомі випадки перемоги лише за два ходи.

У світі набирає оберту різновид шахів – бокс. Ця гра поєднує в собі силу і інтелект і мало чим відрізняється від звичайно боксу, хіба що, між раундами боксери встигають виконати декілька стратегічних ходів.

Зараз виготовлення шахових фігур перетворили на справжнє мистецтво. Любителі гри і колекціонери замовляють собі виготовлення фігур із золота і срібла, а шахівниці – з мармуру. Також є тематичні фігурки, до прикладу – дизайнер Джим Арнольд поєднав гру морський бій і шахи. Замість звичних фігур він створив дві армії військового флоту.

Хмельничани також полюбляють займатися шаховим видом спорту. Охочих опанувати майстерність чимало. Для дітей шкільного віку шахи мають виховне значення.  Вони сприяють кращій концентрації уваги, розвивають логічне мислення та, навіть, допомагають долати підліткові труднощі.  Нині у міському шаховому клубі займається 80 дітей.

Із появою Інтернету з’явилося чимало сучасних ігор на будь який смак. Та шахи залишаються не менш популярними.  Як зізнаються гравці, вони поважають шахи через рівні можливості між двома суперниками. На комп’ютері можна грати як з напарником, так і одному.

Безперечно, гра у шахи – для інтелектуалів. Чому? Все просто. Під час гри у людини працюють одразу дві півкулі мозку, розвивається логічне і абстрактне мислення та покращується пам’ять.

 

" " " "