Як гукнеш – так відгукнеться: на Хмельниччині представили еко-рейтинг найбільших міст.

1122

Як гукнеш – так відгукнеться: на Хмельниччині представили еко-рейтинг найбільших міст. Представники енергетичного кластеру його просто записали, взявши за основу думки людей. Опитали понад 600 респондентів із Хмельницького, Шепетівки та Кам’янець-Подільського. З’ясували, проблеми, є скрізь, та, на жаль, не скрізь беруться за їхнє вирішення. Натякають, якщо з глобальними впоратися важко, то із локальними цілком можливо. Що думають люди про екологію у найбільших містах Хмельниччини ?

Спекотне та вологе літо, тепла й суха зима. В Україні поступово змінюється клімат, бо гине екологія. Це проблема – не лише наша, а й світова, тож потребує глобального вирішення. Хоча, як кажуть, починати варто з малого.

Хмельницький енергетичний кластер взявся визначати основні екологічні проблеми найбільших міст нашого краю. Їх визначали місцеві жителі. Шепетівчани, кам’янчани та  хмельничани ділилися наболілим. У результаті питань – чимало. Причому більшість – однакові для всіх, себто глобальні.

На сьогодні, кажуть представники кластеру, в Україні немає жодного міста, у якому не було б проблеми із полігоном. Це – загальний головний біль. Хтось із ним бореться, а хтось просто тримається за голову. Серед трьох міст з еко-рейтину, лише Хмельницький щось робить.

Іще одна проблема, характерна для Хмельницького, Кам’янця і Шепетівки – сортування сміття. Знову ж таки, якщо в обласному центрі місця для розділення відходів присутні – не скрізь, але є, то у Кам’янці, до прикладу, взагалі – біда.

Сортування сміття відсутнє й у Шепетівці, принаймні це – думка жителів районного центру. Там люди нарікають іще на одну проблему – відсутність місць для здачі так званих небезпечних відходів. В енергетичному кластері наводять приклад Хмельницького. Адже у обласному центрі про цю проблему вже майже не згадують. Термометри, батарейки й багато іншого давно й успішно збирають за допомогою еко-бусу.

В енергетичному кластері кажуть, якщо зважати на бальну систему, відповідно до якої і створювали так званий рейтинг, Хмельницький у ньому – найкращий.

" " " "