Як не втрапити в пастку недобросовісних забудовників . Підсумки тижня .

1019

Довіряй, але перевіряй! Головний принцип, яким сьогодні варто керуватися, якщо купуєш житло. Особливу увагу слід звертати на квартири у новобудовах. Придбати таке житло, сама в цьому переконалася, небезпечно для вашого гаманця та нервів. Про інвестицію в будівництво взагалі мовчу. Щорічно сотні хмельничан потрапляють на гачок нечесних забудовників, котрі за мінімальну ціну обіцяють золоті гори, а, в результаті, їх обіцянки просто розчиняються в повітрі. Люди, маючи житло, не мають де жити. Як приклад – останній будівельний скандал, котрий підняли інвестори будинку на Старокостянтинівському шосе 2к і 2л. Будинки два роки як мали здати, утім їх не приймають в експлуатацію газівники. Блакитне паливо не пускають, бо, кажуть, тут – неправильно змонтовані газові системи й порушена поверховість. Про це, повірте, вам не згадають, якщо забажаєте купити тут квартиру.

Представляти Наталку Бахамент, мабуть, не варто. Наша колега – журналіст та ведуча мала усі шанси стати жертвою недобросовісного забудовника. Нещодавно вона вирішила придбати житло – у кредит. Головна умова банку – наявність техпаспорта.

Усе як у всіх – у поміч об’яви в газетах, на стовпах та в інтернеті. Одна із них зацікавила.

На порозі Наталю зустрів ріелтор. Чоловік одразу повів показувати квадратні метри, виставлені на продаж. Колега каже, та інформація, яку озвучив чоловік цілком і повністю різнилась від попередньої – отриманої телефоном.

Наталя каже, лишень дізнавшись про те, що квартиру хоче брати у кредит, чоловік одразу втратив інтерес до неї як до потенційного покупця. Пізніше, додає, із наших же новин дізналася – будинок проблемний. Його забудовник мав здати ще далекого 2016-го. Два роки минуло, а віз і досі там. Якщо Наталі пощастило залишитись без такої оселі, то інвестори будівництва наразі стали заручниками ситуації. Пані Лариса – одна із багатьох, хто тоді довірився неперевіреному забудовнику. Два з половиною роки тому її родина придбала у цьому будинку простору квартиру сучасного планування. При цьому двоє дорослих та двоє діток і досі тісняться в кімнаті в гуртожитку.

Все просто. У цьому будинку впродовж двох років немає газу. В сусідньому – та ж сама ситуація. Багатоповерхівки не приймають в експлуатацію. І винен у цьому, їх забудовник, принаймні так кажуть люди. Переконують, ТОВ «Укрінженербуд» «нахімічив» із газовими мережами. Представник контори переконує, усе не через нього, а через недобросовісного субпідрядника. Роботу приватника, який власне і монтував мережі, газконтора забракувала двічі.

Представник забудовника додає, ситуацію уже активно взялися виправляти. Переконує, наразі з приватником розпрощались і готові найняти самого контролера – «Хмельницькгаз». Наразі прораховують кошторис.

В «Хмельницькгазі» ж переконують, погані мережі – не єдина проблема, з якою доведеться розібратися забудовнику. В обох будинках порушено поверховість. Тому, працювати є над чим.

Термінів здачі будинку в експлуатацію і подачі блакитного палива ані представник забудовника, ані газівники поки не називають. А, от, міська влада обіцяє посприяти якнайшвидшому вирішенню ситуації.

Чи станеться як гадається наразі – лише питання, про котре при продажі квадратних метрів у цьому будинку не згадують. При огляді квартири Наталі, до прикладу, навіть не натякали на проблеми із газом.

Таких забудовників, які не договорюють про існуючі на будівництві проблеми насправді в місті – чимало. Газівники кажуть, не так давно подібна проблема із пуском блакитного палива була у новобудові по Трудовій. На щастя, там її вирішили – швидко та якісно.

На жаль, ось так, як за помахом чарівної палички, проблеми вирішуються не на всіх будівництвах. Наразі в місті, каже мер обласного центру, мають десь 10 проблемних об’єктів, які не здаються роками. Олександр Симчишин переконує, влада намагається вплинути на пришвидшення процесу, утім, не завжди в силах. Адже, стосунки – забудовник – інвестор чи покупець – не компетенція муніципалітету.

Насправді на владу у таких питаннях особливо уповати не варто. Розраховувати слід виключно на себе. Довіряти, але перевіряти. Головний принцип, яким варто керуватись завжди – тим паче при вкладенні чималих коштів.

" " " "