Як обміняти монети, що вийшли з обігу

1392

З першого жовтня Нацбанк вивів з обігу монети, номіналом 25 копійок. Через це у магазинах через непоінформованість  продавцівне приймають жовті металеві гривні та навіть уникають 10 копійок у здачі. А от де обміняти білі монетки – знають не всі. Адже не кожна банківська установа уповноважена на таку процедуру.

Вже більше як місяць 25 копійок – не є платіжним засобом. Їх назбирують для колекції, здають  на переплавку чи просто збегігають  у шухляді.Та такі монети можна обміняти. Для цього варто завітати до однієї із уповноважених установ. Зробити обмін можна у порядку живої черги. Ми вирішили перевірити, чи просто це зробити та навідались до Ощадбанку.

Обмінюють такі монети тут  без комісії. Але кількість дріб’язку має бути парна. Приймають тут і банкноти, що вийшли з обігу.

З першого жовтня 2020 року уповноваженим банком, що приймає  монети номіналом 1, 2 та 5 копійок на Хмельниччині  є Райффайзен Банк Аваль. Тут кажуть, монети від населення дійсно  приймають та роблять це в необмеженій кількості. На озброєнні у банкірів є спеціальна рахувальна машина.

Тож збираємо недійсні монетки та віддаємо касиру. Кілька хвилин очікування – і операція завершена.

У банківських установах кажуть – так само просто можна обміняти і й дійсні купюри, якщо вони частково зіпсовані. А ще наголошують – монети 10 та 50 копійок, а також жовті металеві гривні є дійсним платіжним засобом. Тож їх у вас зобов’язані приймати під час будь-яких оплат.

" " " "