Як поводитися з відходами. У Хмельницькому представили регіональний план управління відходами

468

Зробити Хмельниччину чистою та екологічно безпечною. У Хмельницькому представили регіональний план управління відходами. За даними Мінрегіонбуду і екологів площа всіх сміттєзвалищ, які розташовані в Україні, складає понад 10 тисяч гектарів. Саме тому наш регіон буде боротися із сміттям. План дій розрахований до 2030-го року.

Чотирнадцять тисяч футбольних полів на яких стоять півтисячі пірамід Хеопса. Стільки сміття є на стихійних звалищах та сертифікованих полігонах твердих побутових відходів в Україні. Аби зменшити їх вплив на довкілля та здоров’я людей минулого року в області почали працювати іноземні експерти. Вони дослідили кожен куточок нашого краю та розробили регіональний план управління з відходами.

На захід з’їхалися чимало голів громад зі всієї області. Кожен з них визнає – проблема дійсно є. Після створення ОТГ із нею потроху почали боротися самі. Але це тільки початок.

Відповідно до нового плану до 2030-го року на Хмельниччині мають закрити всі існуючі сертифіковані та нелегальні смітники, а замість них створять три великих – по одному на кожен із трьох районів.

Фундатором створення плану та залучення спеціалістів є Хмельницька міська рада. Обласний центр в плані розвитку довкілля та правильної роботи із відходами є лідером  не тільки на Хмельниччині. Напрацювання місцевих фахівців якісно вписуються у новий план. Тепер справа за головним – втілити його в життя.

За словами Славутського міського голови окрім плану потрібно багато чого змінити у своїй голові.

Саме стихійні, несанкціоновані та необладнані сміттєзвалища завдають чимало шкоди. Аби зменшити цей вплив і була розпочата робота щодо вироблення єдиної стратегії та плану поводження із відходами  до 2030-го року.

Регіональний план управління з відходами має стати дорожньою картою – наголошує голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. Окрім цього потрібно працювати і у законодавчому полі для вирішення проблем зі сміттям.

Хмельниччина стала першою областю, яка почала працювати над регіональним планом управління відходами.

" " " "