Як у фантастичній стрічці: у Дністрі неподалік від Кам’янця-Подільского можна зустріти водолаза

Після інтенсивного шеститижневого курсу навчання два десятки слухачів курсів одержали посвідчення водолазів

3931

У Кам’янці, на базі Центру розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України готують водолазів. Сьогодні, 10 жовтня, відбувся черговий випуск нових фахівців, інформує “Вечірній Кам’янець”.

Програма підготовки водолазів розрахована на 6 тижнів, розповідає начальник Центру полковник Володимир Родіков. Навчання проходить дуже інтенсивно. Відволікатися на інші справи курсантам абсолютно ніколи. Практичним заняттям передує ґрунтовна теоретична підготовка, під час якої навчають не лише користуватись водолазним спорядженням, але й виходити із нештатних ситуацій. Тобто, розповідають, які можуть трапитись пошкодження водолазної амуніції, або як діяти під час незапланованих ситуацій, коли потрібно під водою терміново прийняти рішення.

Читайте також: У Хмельницькому врятували дівчину, що не могла злізти з карнизу на четвертому поверсі

Лише після того, як теоретична частина засвоєна назубок, переходять до практичних занять – спусків під воду, розповідає командир загону водолазної підготовки підполковник Іван Коваль. Перш, ніж отримати допуск до практичних занять, курсант має скласти іспит з теорії. Лише після цього йому дозволяють спуск під воду.

Занурення водолази-початківці здійснюють як на озері Центру розмінування, так і на акваторії Дністра у Кам’янець-Подільському районі. Причому занурються і вдень, і вночі, і за будь-якої пори року, каже начальник відділення водолазної підготовки капітан Володимир Гуска. Такі екстремальні занурення дозволяють водолазам краще опанувати ремесло підводника, а також навчають мобілізовувати резерви організму в екстремальних ситуаціях.

Водолазів у Кам’янецькому Центрі готують із 2013 року. Відтоді у водах Дністра пройшло гарт близько трьох сотень фахівців. Отже, якщо ви зануритесь у дністровську воду і випадково побачите там водолаза, не лякайтесь: вам не привиділось і це не місце зйомок фантастичного трилера. Просто тутешні курсанти готуються складати іспит.

" " " "