Є вимоги – є виконання.

1296

Є вимоги – є виконання. Напередодні в селі Пилява Старосинявського району відбулися збори пайовиків підприємства  «Енселко Агро»  компанії Кернел.  Декілька сотень місцевих мешканців зібралися, щоб обговорити актуальні питання співпраці з орендарем.

Підприємство «Енселко Агро» (Кернел) працює на землях Пилявської сільської ради з 2013 року. Наразі Компанія обробляє більше двох тисяч гектарів землі у селах сільради.  Для того, щоб вирішити важливі моменти у співпраці пайовики ініціювали зустріч з кернелівцями. Для представників Кернел захід став черговою можливістю не просто поспілкуватися, почути своїх орендодавців,  але й донести до них нові більш вигідні умови співробітництва.  Отже, питанням №1 стало підвищення орендної плати. Адже, мешканці зацікавлення в її піднятті.

Представники Кернел переконують, все залежить від оціночної вартості землі. Котру, свого часу, визначила держава. Щодо збільшення самого нарахування, то в поточному році воно  виросло  до 10%.

Іншим питанням,  котре  турбувало   селян, стало збільшення нарахувань людям, котрі отримали землі під ведення особистого сільського господарства. Переважна більшість з них – атовці.

В компанії місцевих  запевнили, якщо земельна ділянка ОСГ  відповідає розміру такій же частині паю – плата буде однаковою.

Стосовно виплати самої орендної плати то цим люди задоволені. Кажуть, все виплачується вчасно. Це стосується як коштів, так і продукції. Не залишають осторонь кернелівці  й індивідуальні звернення селян.

Зачепили на зборах питання інфраструктури села, зокрема  якість  сільських доріг.  Тут варто зауважити, що за  роки роботи в рамках соціальних програм Кернел спрямував понад 1,5 млн грн для покращення освіти, медицини, культури, благоустрою Старосинявщини. Що стосується Пилявської сільради, то тут  «Енселко Агро» (Кернел)  також співфінанувало проект по ремонту доріг на суму 170 тис. грн. А ще кернелівці направляли кошти на встановлення вікон і дверей, заміну твердопаливних котлів, придбання акустичної системи, а також підключення до Інтернету  для місцевої школи, надавалася допомога і в ремонті криниць загального користування тощо.  Сумлінно Компанія сплачує й податки. Щороку Кернел наповнює місцеві бюджети району на майже  5 млн грн. І ці кошти орендаря також використовуються для підтримки  соціальної сфери сіл.

Соціальна політика підприємства  Енселко Агро (Кернел) спрямована таким чином, аби спрямувати якомога більше сил та засобів на підвищення рівня життя в села. Тут розуміють, що без підтримки інвестора самостійно впоратися селянам із проблемами буде непросто.

Голова об’єднаної територіальної громади переконує,  кернелівці завжди йдуть на зустріч потребам сіл, в повному обясязі виконують всі соціальні зобов’язання.  Проте,  відразу вирішити всі проблеми громад, навіть за систематичної підтримки такого орендаря як Кернел, на жаль, не вдається.

 

 

" " " "