Європа допоможе Хмельницькому зі сміттям

В ЄБРР ухвалили рішення про надання Хмельницькому 28,5 мільйонів євро кредиту

1262

Європейський банк реконструкції та розвитку ухвалив рішення, згідно якого Хмельницькому буде виділено кредит в розмірі 28,5 мільйонів євро відновлення та модернізацію інфраструктури, пов’язаної з твердими побутовими відходами міста. Про це повідомило видання “Інтерфакс-Україна”.

Фінансування розвитку інфраструктури ТПВ обласного центру Хмельниччини відбудеться в рамках програми “Зелені міста 2”. Кошти отримає комунальне підприємство “Спецкомунтранс”, яке і займається, в тому числі, проблемами сміття. ЗА підрахунками експертів, загальна вартість проекту відновлення та модернізації цієї частини інфраструктури оцінюється в 36,5 мільйонів євро.

Рішення про надання Хмельницькому кредиту рада директорів банку прийняла ще напередодні, про що агентству “Інтерфакс-Україна” повідомив рад­ник із зов­нішніх зв’яз­ків ЄБРР Ан­тон Усов.

Загалом цей кредит буде розбитий на декілька траншів меншої суми. При цьому він буде доповнений інвестиційним грантом у розмірі 5 мільйонів євро, який надасть інфестиційна платформа сусідства ЄС (EU Neighbourhood Investment Platform), а також місцевим внеском в розмірі 3 мільйони євро.

Що стосується самого процесу модернізації, то він проходитиме у 2 етапи. Перший етап включатиме в себе задоволення усіх нагальних потреб міста: реконструкція наявного полігону ТПВ, Будівництво поруч нового полігону за стандартами ЄС, придбання нового обладнання, поліпшення системи збору та транспортування ТПВ.

На другому етапі планується розпочати будівництво нового сучасного сміттєпереробного заводу, який перероблятиме сміття неорганічного походження, а також матиме в наявності спеціальну станцію для компостування відходів біологічного походження.

Такий підхід дасть змогу забезпечити багато людей робочими місцями та, за рахунок вторинної переробки, значно зменшити кількість відходів, які все ж потраплятимуть на полігон.

Читайте також: У Старокостянтинові збудують сміттєпереробний завод

За оцінками експертів, реалізація цієї програми зменшить кількість викидів вуглекислого газу ф атмосферу на 100 тисяч тон щороку.

Саме ХКП “Спекомунтранс” у місті Хмельницький відповідає за збір та вивіз та утилізацію твердих побутових відходів на полігон, який розташований в межах міста.

Ви­руч­ка «Спец­ко­мун­транс» у 2019 ро­ці зрос­ла на 53,8 % — до 60,7 млн грн, а чис­тий зби­ток 2018 ро­ку у 0,12 млн грн змі­нив­ся чис­тим при­бут­ком 0,11 млн грн.

" " " "