Їх стане менше — та працюватимуть вони у рази краще. Підсумки тижня .

1383

Їх стане менше — та працюватимуть вони у рази краще. Мова про Верховну Раду наступного скликання. Та йдеться не про кількісний склад парламенту, депутатів і далі лишатиметься 450. Йдеться про майбутнє зменшення комітетів.  Нині їх 27, стане не більше 20. Назви та предмети відання будуть співвідноситися зі сферами діяльності міністерств. Відповідний законопроект у першому читанні підтримали 229 нардепів. У кулуарах говорять, що це початок реформування законодавчого органу, який має призвести до збільшення ефективності. На вулиці ж, кажуть, починати треба не з того, спочатку зняти недоторканність, а заразом і зменшити кількість народних обранців.

100, 250, 300. Офіційні сайти Президента України, Верховної Ради ряснять електронними петиціями з вимогами зменшити кількість народних депутатів. Аргументація різна — скорочується населення країни  – відповідно потрібно скоротити і парламент. Пишуть про нехтування нардепів обов’язками, прогули роботи, постійні відпустки, незаконне збагачення за кошт держави. Автори петицій зазначають і про економію казених грошей, які ідуть на обслуговування депутатського корпусу із помічниками, секретарями, канцелярією.

Негайно поставити на розгляд питання недоторканності депутатів обіцяє спікер Парубій, щойно відповідне рішення отримає підтримку Конституційного суду. Час від часу Верховну Раду струшує від гучних скандалів, оборудок, махінацій, зловживань в яких замішані народні обранці. Лазаренко, Лозінський, Царьов, Мосійчук, Клюєв, Онищенко, а нещодавно Савченко  – це неповний список тих, хто позбувся недоторканності. Та покарання, в результаті, понесли одиниці.

Отож, поки питання кількісного складу та недоторканності муссується у довгих парламентських коридорах та колуарах, депутати взялися за комітети, своє основне місце роботи. Найперше вирішили, що 27 забагато і постановили скоротити їх до 20. Мовляв, скільки  міністерств — стільки і комітетів і з такими ж назвами. Плюс регламентний. Треба ж якось депутатів до порядку змушувати.

Крім того, документ пропонує передбачити в законі про центральні органи виконавчої влади, що уряд за поданням прем’єр-міністра може створювати не більше ніж 20 міністерств. Нині законодавство не передбачає обмеження у кількості комітетів у парламенті або міністерств. Наразі в Раді є 27 комітетів і спеціальна комісія з питань приватизації, у КабМіні – 17 міністерств.

Реформа Верховної Ради повинна іти швидкими темпами. На цьому наполягають партнери із ради Європи. Вони вимагають чесного розподілу комітетів між владою і опизицією та пошуку спільних цінностей, які б не блокували роботу парламенту.

Експерти кажуть, робота парламенту подекуди нагадує радянську модель, коли не потрібно було шукати консенсунс, а штампувати рішення узгодженні із владою. Тому постає питання  як оптимізувати комітети, як узагалі визначити функції парламенту перед іншими гілками влади, зважаючи що Україна — парламентсько-президентська республіка.

Зрозуміло, кажуть аналітики, що парламент не може працювати, образно кажучи, як кулемет, видаючи рішення швидко та ефективно. Але удосконалити та пришвидшити його роботу треба. Зменшення кількості комітетів — це, фактично, перший крок. До повної зміни системи таких кроків потрібно зробити дуже багато. Та чи готова Верховна Рада вийти із зони комфорту, що формувалася десятиліттями.

" " " "