З 50-ти до 170-ти мільйонів гривень… Так зріс сукупний бюджет Городоцької міської об’єднаної тергромади. Підсумки тижня .

785

З 50-ти до 170-ти мільйонів гривень… Так за один рік зріс сукупний бюджет усіх населених пунктів Городоцької міської об’єднаної тергромади. Саме цього тижня вона відсвяткувала першу річницю від створення, тож вже може хвалитися деякими результатами. Нині тут налічують п’ять великих промислових підприємств і ще більш, як сім сотень – приватних підприємців. Це логічно, адже створення нових робочих місць громада визначила одним із основних пріоритетів розвитку. Втім, левову частку бюджету – аж сімдесят відсотків мусять спрямовувати на освіту. Решту розподіляють на соціальний захист та комунальне господарство об’єднаної тергромади.

Це і субвенційні кошти від держави, і власні – тут вчаться заробляти самотужки. Наприклад із збиткового комунального підприємства вдалося зробити прибуткове. За увесь 2017-ий рік воно заробило  чотири з половиною мільйони гривень, а за неповний 2018-ий вже налічують на один мільйон більше.

Нині, зізнаються, увагу найбільше приділяють об’єднаним із Городком старостинським округам – їх налічують одинадцять. Там, кажуть роботи -непочатий край. Цьогоріч в округах провели вісім кілометрів освітлення, й реконструювали чотири кілометри водогону.

На це виділять майже вісім мільйонів гривень. Та змушені оновлювати парк техніки, адже обслуговують тепер не тільки місто Городок, а й ще 39 населених пунктів громади.

Незабаром у Городку почнуть працювати над втіленням одного із найважливіших для громади проектів – будівництвом очисних споруд. Днями Мінрегіонбуд затвердив їм фінансування.

Нині на території Городоччини працює більш як сім сотень приватних підприємців, ще п’ять – великих промислових підприємств. Залучають й іноземні  інвестиції: переважно із Польщі – на території громади проживає чимало етнічних поляків. Незабаром у тергромаді запрацює ще одна цікава структура.

Також розробляють місцину для розміщення сонячної електростанції. Здається, усе іде як треба… Однак, левову долю – сімдесят відсотків видатків із усього бюджету витрачають у громаді на освіту. Зокрема цьогоріч мусили довиділяти частину коштів на організацію «нової Української школи» – на закупівлю обладнання для двадцяти двох перших класів громади.

Всього із свого бюджету громада додала майже два мільйони гривень на нову українську школу.

Зізнаються, галузь об’єднаній тергромаді дісталася у плачевному стані.

Витрати на галузь мусять скорочувати – оптимізовувати школи. Тут до цього підходять обережно – під цю процедуру поки що потрапила лише одна школа. В ній на утримання одного учня витрачали рекордну для України суму – сімдесят тисяч гривень.

Нині навчальні заклади, які вже за два тижні відкриють свої двері для школярів готують до нового навчального року: ремонтують приміщення й закуповують необхідне обладнання й підручні матеріали.

" " " "