З першого січня 2019 року у столиці подорожчала квартплата. Підсумки тижня .

1049

З першого січня 2019 року у столиці подорожчала квартплата. Пов’язано це із підвищенням тарифів на електроенергію для оптовиків. Та зростання тарифу прогнозують і у всіх інших містах України. Грошима, які ми з вами щомісяця віддаємо, як квартплату – оплачуються послуги управляючих компаній. Вони ж мають доглядати за станом прибудинкової території, відповідати за роботу ліфтів, за чистоту та освітлення у під’їздах. Та чи виконується все це насправді і які послуги ми можемо вимагати від комунальників?

Немало власників житлових приміщень нарікають на погану якість комунальних послуг та відсутність будь-якої відповідальності виконавців цих послуг перед споживачами.
З квітня минулого року ЖЕКів, як таких, не стало. Їх замінили управляючі компанії.
За новим законом плату за утримання будинку скасовано. Тепер хмельничани сплачують плату за управління. Вона йде тій компанії, яка обслуговує будинок. Управителі мають займатись утриманням багатоквартирного будинку та прибудинкової території. Основні обов’язки комунальних служб не дуже змінились.
Також управляюча компанія повинна проводити поточний ремонт конструктивних елементів. До прикладу, якщо у вашому будинку протікає дах, пошкодження покрівлі складає менше ніж 30% від загальної площі, то ремонтувати її повинні комунальники власними силами та коштами. Обов’язково, раз на сім років у кожному під’їзді повинен проводитись ремонт. Що ж стосується прибирання у під’їзді, то управляюча компанія не забов’язана надавати такої послуги, оскільки вона не прописана у тарифі.
Більше того, навіть якщо мешканці якогось будинку вирішать оплачувати управляючій компанії послуги прибирання під’їзду – це не вдасться. Адже у штаті не передбачено такої посади. Головний комунальник міста з таким питанням радить звертатись до приватних осіб.
Якщо ж у вашому під’їзді побили вікно, чи воно просто поламалось то за кошти комунальних служб вам його відремонтують. А от щоб повністю замінити вікна між поверхами – доведеться скинутись.
Такі роботи входять до капітального ремонту. А от сам капітальний ремонт до складу тарифу ніколи не входив, наголошує Василь Новачок. Нині в нашому місті діє програма спів фінансування капітальних ремонтів. Їїї прийняли ще у 2017 році. Взяти участь у ній можуть мешканці будь-якого будинку міста.
Тож ознайомтесь із переліком послуг за договором, який ви підписали із управляючою компанією, вимагайте їх якісного виконання. Адже з травня цього року українці зможуть вимагати проведення перевірок якості житлово-комунальних послуг в своїх оселях і отримувати відшкодування за отримання неякісних послуг. За потреби перевірятимуть якість послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, вивезення побутових відходів, управління багатоквартирним будинком. Для отримання відшкодування споживачам комунальних послуг необхідно буде подати акт-претензію і дочекатися результатів перевірки якості ЖКГ. У разі, якщо працівники ЖКГ не реагують на запит, громадяни мають право звертатися до суду.

" " " "