«За українську мову».

1513

У Хмельницькому відбувся перший обласний форум «За українську мову». У дитячій школі мистецтв зібралося понад три сотні людей, які вирішили продумати план дій, що дозволить створити належні умови для розвитку державної мови. Запрошеними спікерами були громадські діячі, письменники, доктори педагогічних та філологічних наук.

Ні – мовам нацменшин в державних та комунальних закладах освіти. Фактично під таким гаслом у місті відбувся перший обласний форум «За українську мову». Організували його Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка спільно із Всеукраїнською організацією «Свобода». Головна тема форуму – скандальний законопроект «Про засади державної мовної політики», або, як ще його називають «Ківалова та Коліснеченка». Він дозволяв використовувати будь яку мову в офіційних документах області, якщо більше 10% людей краю спілкуються не українською.

28 лютого 2018 року Конституційний суд скасував цей закон. Але, за словами громадської діячки Лариси Ніцой, його успішно підтримують у владі і тепер.

Зараз головна мета – створити всі умови для вивчення саме державної мови у школах. При цьому – не забороняти вивчення інших мов. Щоправда на це не витрачати держані кошти, кажуть учасники форуму. До слова, у Хмельницькому ще рік тому зі шкільного навчального процесу прибрали уроки російської мови.

А ще у нашому місті проводять безліч заходів, аби популяризувати саме українську.

Наприкінці учасники форуму схвалили резолюція до керівництва держави з вимогами створити належні умови для розвитку державної мови. А ще  – відправити у відставку міністра освіти Лілію Гриневич, яка, на думку свободівців, захищає не українську, а мови нацменшин в освітніх закладах. Форум «За українську мову» відбувається в багатьох містах України, стартував він у Києві на початку травня.

" " " "