Замість державного нотаріуса – уповноважені юстиції. Чому вони можуть  стати панацеєю на місцях?

1221

Замість державного нотаріуса – уповноважені юстиції. Саме вони можуть  стати альтернативою у районах, де відсутні державні нотаріуси. Ними край забезпечений лише на 76 відсотків. У шести районах державних нотаріусів взагалі немає. Людям із Городоцького, Віньковецького, Деражнянського, Чемеровецького, Новоушицького та Кам’янець-Подільського районів, аби оформити спадщину, доводиться добиратися за сотні кілометрів. Полегшити їм життя планують народні депутати. Нині законопроект про запровадження уповноважених юстиції пройшов комітет і готується до першого читання.

Квазінотаріат або сурогатні нотаріуси… Так у своєму дописі у колонці одного із телеканалів називає нововведення мін’юсту щодо запровадження в Україні інституту уповноважених юстиції, юрист Володимир Пилипенко. Йдеться про передачу таким уповноваженим ряду нотаріальних функцій оформлення спадщини, договорів дарування і вічного утримання та посвідчення довіреностей. У Хмельницькій юстиції такі заяви називають підміною понять.

Уповноважені юстиції не будуть конкурентами чи заміщенням приватних нотаріусів. Бо часто люди можуть скористатися лише послугами державного повіреного. А з ними у  країни нині дефіцит – 122 райони взагалі не мають державних нотаріусів, 6 із них – на Хмельниччині.

В управлінні юстиції кажуть, на селі відчутний брак нотаріусів, тому уповноважені юстиції можуть виправити цю ситуацію.

Кажуть, до кандидатів на ці посади будуть високі вимоги.

І тільки на конкурсній основі і тільки після тримісячного стажування.

" " " "