Замість дев’ятнадцятого – двадцяте травня. Підсумки тижня .

678

Замість дев’ятнадцятого – двадцяте травня. Цього тижня Верховна Рада таки визначались з датою проведення інавгурації. Тож складати присягу новообраний президент – Володимир Зеленський – буде в понеділок о 10-тій ранку. Хоча сам він наполягав, аби церемонію провели у неділю, 20-травня. Утім цього дня Україна вшановує жертв політичних репресій, що  спонукало більшість обранців не підтримати ініціативу Зеленського.

Різні дати – від різних авторів. У сесійній залі  обранці розглядають варіанти проведення інавгурації. Хтось пропонує – 19 травня, як того хоче команда новообраного президента – Володимира Зеленського.

А хтось вважає цю дату неприйнятною для урочистостей. Мовляв, 19 травня країна буде у жалобі, адже на календарі  – День вшанування жертв політичних репресій.

Починати нову сторінку в історії України з трауру не можна, – вважає найстарший обранець, син легендарного командира УПА – Юрій Шухевич. Після його промови з парламентської трибуни зала просто вибухає оплесками.

За кожну постанову депутати голосують по черзі. Дві з них, що передбачають проведення інавгурації 19 травня, щоправда в різний час, парламент провалює. А ось пропозицію щодо складання новообраним Президентом присяги 20-го  травня  – підтримує більшість української Верховної ради.

Серед обранців від Хмельниччини не голосували  Віктор Бондар та Олександр Герега, який був відсутній у сесійній залі. Решта парламентарів натиснули кнопку « за».

Зволікати з інавгурацією новообраного президента немає підстав, – вважає позафракційний Сергій Лабазюк. Тому теж підтримував усі зареєстровані постанови.

Тож церемонію інавгурації проведуть  20 травня, о 10-тій годині, у стінах парламенту. Відтоді Володимир Зеленський офіційно вступить на посаду Президента України.

" " " "