Заробітчани продовжують повертатися додому

2397

Заробітчани продовжують повертатися додому. У зв’язку з карантином, усі пасажирські перевезення скасовані, тож нині перетнути кордон можна лише на автомобілі. Власну автівку має не кожен, однак є ще один спосіб потрапити на батьківщину, щоправда не зовсім безпечний. Як через Ягодин повертатися волинські заробітчани та чому вони ризикують заразитися коронавірусом ?

Лише впродовж доби, 9 квітня з-за кордону через пункт пропуску Ягодин повернулися близько 800 українців. З початку карнатину – більше 24 000.  Через прийняті урядом обмеження – автобуси не їздять, тому нині перетнути кордон можна лише на транспортному засобі. Однак власну машину мають не всі.  До редакції 12 каналу зверталися волини, які нещодавно повернулися із заробітків. Вони нарікали, що  на “Ягодині” людей примусово садять в автобуси та ще й беруть за це гроші. Пройти через “Ягодин” пішки і справді не можна.

Ті, хто повертаються з Польщі кажуть, що ці автобуси не безкоштовні. Водії вимагають гроші, нібито за дезінфекцію. Ціна – 20 злотих з людини. В митниці ж говорять інше.

Однак плата за перевезення – не найбільша проблема, кажуть заробітчани. У автобуси набивається повно людей. А в нинішніх умовах – це небезпечно.

Та найгірше починається, коли люди виходять з автобусу вже на українській стороні. Перевізники чекають людей і пропонують трансфер від кордону до Львова, Тернополя чи іншого міста.

Власне, на цьому відео видно, як перевізники стоять біля автобуса не дотримуючись дистанції, більшість з них без масок. Їх не лякають ні штрафи за порушення карантинних правил, ні ризик “підчепити” коронавірус.

У поліції ж кажуть, що повинні стежити тільки за тими, кого доправляють на обсервацію.

Але згідно з урядовою постановою – на обсервацію мають доправляти всіх, хто повертається з-закордону. Попри це, у Волинській облдержадміністрації заявили, що цього робити не потрібно. Мовляв – достатньо і самоізоляції. Хоча, раніше заявляли, що готові усіх приїжджих відправляти в санаторій у Згоранах. Але досі жодного волинянина туди на обсервацію досі не відправили – про це повідомив голова Згоранівської сільради.

" " " "