Заробітна плата – мала ще й відрядження не виплачують, або Про медичну реформу у Білогір’ї.

1686

В Білогір’ї сімейні лікарі нарікають на заробітки. До редакції нашого телеканалу звернувся місцевий лікар із багаторічним стажем Леонтій Ксеншкевич. Чоловік переконував, у їхньому центрі первинної медико-санітарної допомоги реформа так і не запрацювала. Наполягав, у медиків – ані високої заробітної плати, ані відряджень. За пацієнтом гроші йдуть, а, от, куди діваються?..

Знайомтеся, це – Леонтій Іванович. Чоловік – сімейний лікар у Білогірському центрі первинної медико-санітарної допомоги. Працював до реформи і після. Каже, зараз живеться гірше. Адже, попри обіцянки реформаторів, принаймні у нього зарплата не збільшилась.

Мало того, що заробіток шкутильгає, у центрі ПМСД не оплачують відрядження, каже Леонтій Іванович.

Чоловік каже, чому таке відбувається у їхньому центрі – не розуміє. Адже, держава свої обіцянки виконує. Гроші за пацієнтом пішли, а, от, куди – питання.

Чоловік додає, куди лишень не звертався, аби з’ясувати – чому медична реформа пройшла повз їхній центр ПМСД. Адже, переконує, наразі у медиків первинної ланки на Білогірщині – найнижча зарплата по області. Цього, до речі, ніхто не приховує. Головна лікарка медичного закладу переконує, так склалося, бо не всі лікарі підписали необхідну кількість угод з пацієнтами.

На сьогодні норма – 1800 декларацій. Ті, хто її виконав отримують непогано, каже лікарка.

Що ж стосується відряджень, то їх також фінансують. Лікарка каже, Леонтій Іванович і досі без грошей, бо не заповнив відомість.

Юлія Володимирівна додає, кошти від Національної служби здоров’я також ніде не зникають. Левова частка якраз і йде на заробітну плату.

Чималу суму , кажуть в лікарні, кинули на закупівлю комп’ютерної техніки. У кабінетах сімейних лікарів вона з’явилася нещодавно. Адже, допомагати центру ПМСД ніхто не квапився. В районній раді немає коштів. Тут, кажуть, мало того, що завжди було дотаційні, процес децентралізації, а саме створення Білогірської та Ямпільської ОТГ, забрав 70 % бюджету. Тих коштів, які лишилися, не вистачає ні на що. Тому й первинна ланка медицини– на самозабезпеченні. На своїх плечах центр ПМСД тягне і три амбулаторії, і всі наявні в районі ФАПи.

Фінансово розвантажити центр ПМСД, а, отже, збільшити зарплату медикам можливо, кажуть в районі. Якщо до справи підключаться ОТГ. Додають, чимало громад краю допомагають первинній ланці медицини, тому в них і зарплати більші, і послуги якісніші.

 

 

" " " "