Чи доступний Хмельницький для маломобільних людей?

903

Люди з особливими потребами є повноцінними членами нашого суспільства і потребують постійної уваги. Маломобільні групи населення – це не лише люди з інвалідністю. До цієї категорії громадян також належать  особи похилого віку, вагітні жінки, особи з дитячими візочками та ті, хто мають тимчасові проблеми зі здоров’ям. Такі люди не завжди можуть потрапити до потрібної їм будівлі, адже не всі облаштовані пандусами або іншими засобами доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Щоб обговорити проблеми та способи їх усунення активісти ГО «Світ без бар’єрів» обговорили  доступність маломобільних груп населення, перешкоди, та способи їх усунення.

Потрапити до магазину чи кафе, проїхатись громадським транспортом – все це щоденний виклик для маломобільної групи населення. А до них відносяться не тільки люди з інвалідністю, а й маленькі діти чи матусі із дитячими візочками. Не усі будівлі в місті обладнані пандусами, а місцевий громадський транспорт не зручний для людей з особливими потребами.

 Аби обговорити усі ці проблеми та знайти шляхи їх вирішення громадські активісти, маломобільні люди та представники місцевої влади зібрались на форумі.

Директор управління ЖКГ міста каже, з проблемами доступності для маломобільної групи населення стикаються чи не щодня. І поступово намагаються їх вирішити. Та, не все можливо. Василь Новачок стверджує, найбільш незручними будівлями є ті, що належать до радянського житлового фонду. Стандарти тодішнього будівництва не дозволяють обладнати такі будинки пандусами із потрібним нахилом або іншими засобами доступності.

За результатами форуму учасники ухвалили резолюцію, в якій домовились сформувати перелік об’єктів, які потребують негайного приведення у відповідність вимогам доступності, запропонували аби під час формування бюджету міста депутати прислухались до осіб з інвалідністю, залучати маломобільних людей до проектування об’єктів будівництва та погоджувати з ними акти приймання-передачі виконаних будівельних робіт. І головне – притягувати до відповідальності осіб, які здійснили порушення у сфері містобудівної діяльності.

 

" " " "