Затяжному мораторію на продаж землі в Україні, схоже, прийде край.

640

Затяжному мораторію на продаж землі в Україні, схоже, прийде край. З уряду до Верховної ради передали законопроєкт, депутатська резолюція якого запустить обіг земельних наділів. Беручи до уваги, поки що, стійку монобільшість ЗЕ-команди, у парламенті сумнівів щодо його прийняття не виникає. Однак аграрії нарікають – проєкт закону недосконалий, а їх пропозиції щодо доопрацювання чи внесення правок ігноруються. Вкотре донести свою позицію намагалися за круглим столом, що відбувся у Хмельницькому.

Нині в Україні точаться активні дискусії щодо можливого введення ринку землі. Якщо пропрезидентська політсила та уряд активно проштовхують та намагаються популяризувати законопроєкт, то в аграріїв є цілий ряд претензій до документу. В першу чергу у ньому не прописано механізму захисту української землі від купівлі іноземцями. Свої пропозиції аграрії області озвучили під час круглого столу. Так, в сучасних реаліях український чи то дрібний, середній, або великий фермер не матиме змоги придбати землю у власність. Законопроєкт, що регулюватиме обіг земель має покращити умови праці на землі та дати можливість фермеру залучити додаткові фінансові ресурси.

Нині у владних кабінетах збираються запустити ринок землі вже у жовтні 2020 року. Однак досі не проведена інвентаризація, ніхто в країні не знає, скільки землі в державній або комунальній власності. Нардеп Сергій Лабазюк наголошує: ринок землі потрібно відкривати, однак для цього повинні бути готовими як законодавче, так і правове поля.

Чому законопроєкт сьогодні хочуть ухвалити поспіхом – невідомо. Нині всі сходяться в одному – ринку землі бути, але повинні бути розроблені механізми його контролю. Так, до старту необхідно провести інвентаризацію і належну оцінку землі.

Досвід Литви показує – після відкриття ринку 96 відсотків землі придбали іноземні підприємства та власники. Місцеві ж, не маючи підтримки від держави, придбати наділи не змогли. Аграрії нарікають: з ними ніхто не обговорював внесений до Верховної ради законопроєкт. Якщо ж їх не почують законотворці – готові до рішучих дій.

Умовою купівлі-продажу земельних наділів повинні бути справедлива ціна та чітка інвестиційна програма, а не жага швидкої наживи, через котру українці можуть втратити свій головний капітал.

До слова, організатори запрошували усіх народних обранців до дискусії, однак партійці «Слуги народу» так і не прийшли.

 

" " " "