Заївання – не вирок !

1242

22 жовтня – міжнародний день людей, які заїкаються. Цією недугою страждали Мерлін Монро, Брюс Уілліс і навіть Уінстон Черчіль. Зараз це захворювання у тяжких формах зустрічається рідко, а у дітей на ранніх стадіях  – лікується швидко.

Олексій заїкається з раннього дитинства. Каже, і не пам’ятає, коли це почалось. За словами батьків хлопця, заїкатись він почав після того, як налякався великого собаку. Олексій каже, проблеми у спілкуванні виникали у молодших класах, він соромився розпочати розмову. Та з віком таку свою особливість прийняв і перестав звертати на неї увагу.

До спеціалістів Олексія не водили. А от методи нетрадиційної медицини спробували – бауся вирішила лікувати переляк викочуванням яйцями.

 Лікарі закликають не займатись самолікуванням та не експериментувати з нетрадиційними методами. А, тим паче, у випадку із заїканням. Адже чим раніше ви звернетесь до спеціалістів, тим швидше та простіше буде лікарю відкоректувати мовлення.

І ще одним вкрай важливим спеціалістом у лікуванні заїкання є психотерапевт. Саме він зможе розпізнати причину виникнення такого мовленнєвого дефекту. Невропатолог, логопед та психотерапевт працюють разом, і тільки у випадку  спільної роботи цих лікарів та за активної участі батьків дитина зможе вільно спілкуватись.

 Наш герой Олексій заїкання не позбувся, та, каже – воно йому не заважає. Сьогодні він громадський активіст, часто виступає на публіку. Переконаний, головне впевнено себе почувати і тоді на невеличкі недоліки ніхто не звертатиме увагу.

Та не варто недооцінювати проблему заїкання. Труднощі, пов’язані з соціалізацією людей, які заїкаються в сучасному суспільстві, призводять до порушення емоційного стану і всього способу життя людини, стресу, тривоги і, врешті-решт, до самоізоляції. Разом з тим, багатьом людям такий дефект мови не завадив стати відомими і реалізувати себе в тих сферах, де потрібне вміння красиво говорити. Серед них – кінорежисери, актори, барди, оратори, політики, телеведучі та інші представники публічних професій.

" " " "