Щодня про страшний діагноз «рак шлунку» дізнається один житель області.

878

Кожен п’ятий – на останній стадії, коли врятувати практично не можливо. З метою ранньої та більш досконалої діагностики, у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі придбали сучасне ендоскопічне обладнання. Яке дозволить не лише обстежувати, а й відразу лікувати пацієнта.

Лікар-ендоскопіст Ігор Світак демонструє обладнання, яке Хмельницький обласний протипухлинний центр отримав напередодні. Якість зображення тут в рази вища, ніж на попередньому устаткуванні. Відтак це дозволяє діагностувати онкологію більш якісно та на найбільш ранніх стадіях

Згідно статистики, діагноз «рак шлунку» щодня дізнається один житель області. У кожного п’ятого – його діагностують на останній стадії. Тоді шанси на порятунок – мінімальні. Якщо ж вчасно виявити захворювання, онкологію можна вилікувати, додають медики. А завдяки сучасному обладнанню, пролікувати пацієнта можна навіть під час обстеження. Самі ж обстеження, за бажанням пацієнта, можуть проводити у стані медикаментозного сну.

А ще, говорять медики, рак – хвороба безсимптомна. На 1-2 стадіях ознак немає взагалі або ж вони схожі на інші хвороби шлунково-кишкового тракту, такі як гастрити, панкреатити та інші. Відтак радять щороку проходити відповідні обстеження. Особливо це стосується тих, хто досягнув 50-ти річного віку. В них ризик захворіти значно вищий. До слова, саме для такої категорії пацієнтів ця діагностика безкоштовна.

За них, з метою раннього виявлення онкології, платить НСЗУ. Вартість такого ендоскопічного обладнання, додає директор центру, понад 3 мільйони гривень. Частина коштів тут з обласного бюджету, частина – власно зароблені. Обстеження проводять за попереднім записом або ж на направленням сімейного лікаря.

" " " "