Учені із Франції дали надію паралізованим людям: вони зможуть ходити

Французькі науковці створили екзоскелет, який має допомогти повністю паралізованим людям стати на ноги

732

У людей, які мають великі проблеми з опорно-руховим апаратом, з’явилась надія: вони зможуть якщо не повноцінно ходити, то, принаймні, пересуватись у помешканні без сторонньої допомоги і без інвалідного візка. Французькі учені створили екзоскелет, яким можна керувати за допомогою думки, повідомляє comments.ua.

Паралізованому вживлюють у мозок дві імпланти, кожен з яких містить у собі 6 електродів. Вони зчитують імпульси мозку людини, які проходять комп’ютерну обробку за допомогою спеціальної програми. Далі програма дає відповідні команди на робочу частину екзоскелета і змушує його рухатись, як потрібно людині.

Таке обладнання може стати великим проривом для людей, які роками лежать знерухомлені і не можуть керувати своїм тілом. Проте є в нього й один, суттєвий, недолік: ексзоскелет важить 65 кілограмів. Звісно, хворому не доведеться докладати зусиль, аби його зрушити з місця, усе це зробить комп’ютер. Однак, якщо людина впаде у таких “лаштунках”, то вони можуть завдати їй травм. Тому екзоскелет прикріплений до спеціальної конструкції, розташованої вгорі. Тобто, це кріплення відіграє роль своєрідного монорельса, що значно звужує площу можливого пересування. Тому вчені думають над тим, як зробити його більш безпечним і більш мобільним.

Читайте також: Кранчі з любов’ю: як інклюзивна молодь створює корисні сніданки

Тим часом, новий пристрій уже випробували на реальному пацієнті, який був повністю нерухомий. І той, таки, навчився керувати своїм новим “тілом” та пересуватись самотужки. Щоправда, каже чоловік, для цього йому довелось немало потренуватись. Адже кожен наш рух – це поєднання роботи кількох м’язів. Отже екзоскелету мозок має надати відразу кілька команд. Однак зрештою “піддослідному” усе вдалося.

А вчені вже працюють над вдосконаленням свого витвору. Вони хочуть розширити можливості програми, що дозволить обробляти якомога більше мозкових імпульсів та швидше реагувати на них.

" " " "