Життя на дотик – у світі відзначають день білої тростини

1314

Навіть незважаючи на стрімкість темпу теперішнього життя, ми безпомилково впізнаЄмо на вулицях людей, можливості яких обмежені. Їх складно не помітити з однієї простої причини: їм значно важче жити в цьому світі, пристосованому для здорової людини. Для того, щоб привернути увагу до людей зі слабким зором, 15 жовтня проводиться Міжнародний день білої тростини. Саме її зазвичай використовують незрячі, аби орієнтуватись у просторі й безпечно пересуватись. В Україні людей, які не бачать – близько п’ятдесяти тисяч. На Хмельниччині – 1726.

15 жовтня світова спільнота відзначає день білої тростини. В цей день привертають увагу до людей з вадами зору та зовсім незрячих. На Хмельниччині зареєстровано 1726 незрячих людей, у самому місті – 430. В день білої тростини міське та обласне товариства сліпих зібрали своїх підопічних на святковому концерті. Разом із святкуванням показали представникам влади, як живеться незрячим та запропонували їм на власній шкірі відчути, як це – бути сліпим.

Щодня подоляни з вадами зору стикаються із різноманітними проблемами та складнощами. В обласному товаристві сліпих кажуть, допомоги потребують постійно. Далеко не все в місті пристосоване для комфортного проживання незрячої людини. Здавалось би елементарно скористатись громадським транспортом – для людей незрячих не просте завдання.

Пані Лариса каже, раніше вони говорили про те, аби в громадському транспорті встановили озвучку. Та не тільки внутрішню, а й зовнішню. Кілька років тому це навіть вдалося зробити на кількох тролейбусах. На жаль, озвучені лише третина з усіх, що є в місті.

Величезна проблема для людей з вадами зору – це робота. Мізерна кількість незрячих хмельничан працевлаштовані. Та й вони викликаються на роботу лише за потребою.

 Чиновники кажуть, незрячим людям намагаються приділяти якогомога більше уваги. Вже цьогоріч на потреби подолян із вадами зору було виділено близько 15 тисяч гривень матеріальної допомоги. В міській раді кажуть, не зважаючи на нелегкий час для нашої країни – завжди пам’ятають про тих, хто потребує допомоги.

Завдання дня білої тростини – змусити людей згадати про те, що поруч із ними, часом подовгу залишаючись непоміченими, живуть ті, хто не бачить всіх фарб навколишнього світу. Це – своєрідний сигнал, що нагадує суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, про допомогу  і про солідарність.

 

" " " "