Жнива під загрозою зриву.

1088

Врожай є, а можливостей зібрати його бракує. Близько трьох тижнів тому аграрії Хмельниччини  почали молотити  ранні зернові. Проте впоратися зі всіма засіяними площами вже як два тижні заважають проливні дощі. Від них пшениця почала втрачати свою якість. Згодом це може позначитися на вартості хлібобулочних виробів.

Весна суха, жнива вологі. Кількатижневі проливні дощі не на руку аграріям. За кілька тижнів жнивної кампанії сільгоспвиробникам області вдалося зібрати третину засіяного раніше збіжжя, інше чекає  погоди. Проте надлишок вологи вже негативно вплинув на якість майбутнього врожаю.

Проростання зерна в колосі робить його придатним лише для годування худоби. І це не єдина  проблема, спричинена липневими  дощами. Вони, до слова, в нашому регіоні протримаються ще кілька днів.

Коли одним сільськогосподарським культурам надлишок вологи заважає, іншим – навпаки, сприяє для росту та якості. За словами Володимира Кальніченка, більші площі посівів кукурудзи дадуть можливість збільшити вал зерна.

Вологість зерна також негативно може вплинути на його ціну. Адже зберігатися збіжжя має при  певній вологості, сушіння якого проводиться за допомогою блакитного палива.

" " " "