Живуть як на вулкані! У Хмельницькому руйнується багатоповерхівка, яка позиція влади?

3041

Стеля в тріщинах, на підлозі розломи, стіни у шпаринах! І таке чи не у кожному помешканні хмельницької п’ятиповерхівки на Проспекті миру 76/1. Жителі  кажуть, будинок ось-ось розколиться на частини. Житловій будівлі понад півстоліття. Сліди руйнування тут почали помічати кілька років тому. Спершу це були ледь помітні тріщини на стелях і стінах. Нині ж розлами стали такими, що влазить рука. Торік  міська влада пообіцяла допомогти з ремонтом. Однак, мешканці стверджують, далі геологічної експертизи справа не рушила.

В таких умовах вже кілька років поспіль живе хмельничанка Наталія Могильна. Її квартира на п’ятому поверсі багатоповерхівки на Проспекті Миру 76/1. Каже, ремонт робити марно, бо тріщини збільшуються на очах. Схожа ситуація і в сусідів.

Старша будинку Олена Поперечна каже, будинок може впасти будь-якої миті.

Тріщини, мов павутиння, розповзлися і сходовою клітиною. Розлами є усюди – від 5-го до першого поверху. На третьому мешкає подружжя пенсіонерів. Старенькі кажуть, жити страшно, однак тікати їм немає куди.

А от сусіди з 12 квартири через аварійну ситуацію виїхали з власної домівки.

Розлами добре видно не лишень всередині, а і зовні.  Люди кажуть, будинок почав тріщати кілька років тому. Спершу зверталися до обслуговуючої кампанії. Однак, виявилося, що там нічим зарадити не можуть. Мовляв, капремонт в їхні обов’язки не входить.

Тим часом в міському управлінні ЖКГ кажуть, про проблему будинку добре знають. Торік провели геологічну експертизу, нині виготовили проєктно-кошторисну документацію для капремонту. Далі має відбутися державна експертиза, після чого тендер  і аж тоді ремонт. Словом, роблять усе можливе, але процес потребує чіткого дотримання процедури.

Головний комунальник міста додає, проєкт дорогий. Тільки на першу чергу ремонтних робіт потрібно щонайменше 2 мільйони гривень. В жовтні планується перегляд бюджету, власне і тоді мають віднайти гроші на реконструкцію. Словом, швидше ніж вимагає законодавство, не буде.

Тим часом жителі аварійного будинку сподіваються, що Хмельницький не повторить сумну долю Дрогобича. Нагадаємо, торік там під уламками багатоповерхівки загинуло 8-ро людей і ще понад сотня українців залишилися без даху на головою.

" " " "